INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

tudomány

műhold

antarktisz

kontinens

Eltűnt ősi kontinensre bukkantak

Infostart

Egy lezuhant műhold adatainak elemzéséből derült ki, hogy az Antarktisz alatt ősföld található.

A kutatók egy öt évvel ezelőtt lezuhant műholdból származó adatokat elemeztek ki, ami alapján úgy tűnik, sikerült a nyomára akadniuk egy sok tízmillió évvel ezelőtt eltűnt kontinensnek - írta a hvg.hu. Az Európai Űrügynökség Gravitációs mező- és állandó állapotú Óceánáramlat-megfigyelő műholdja (Gravity field and Ocean Circulation Explorer, GOCE) üzemanyaga elfogytával zuhant vissza a Földre. A belőle kinyert adatok elemzése után rájöttek, hogy az Antarktisz alatt egy ősi kontinens bújik meg.

A szakemberek a gravitációs adatokat összevetették a szeizmológiai adatokkal, így fel tudták építeni a Föld lemeztektoknikájának háromdimenziós képét, még az olyan területeken is, amelyek kilométerekkel a felszín alatt húzódnak meg.

Ezzel az eljárással kiderült:

Nyugat-Antarktisz alatt a kéreg és a litoszféra vékonyabb, a Kelet-Antarktisznál pedig a gyűrődés, illetve az ősföldek figyelhetők meg.

Ugyanilyen jellemzőket figyeltek meg a kutatók India és Ausztrália esetében is. Ezek alapján úgy sejtik, ezek a részek valaha egyetlen kontinenshez tartoztak.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018