eur:
392.27
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: rakonczayexpediciok.hu

A Déli-sarkot elérő Rakonczay már ünnepel

950 kilométer, 44 nap és 4 óra gyaloglás után elérte a Déli Sarkpontot Rakonczay Gábor. A megérkezés pillanatáról is beszámolt az InfoRádiónak Németh Ottó, a Magyar Marketing Szövetség sportmarketing tagozatának alelnöke, az expedíció fővédnöke.

Az utolsó napjai már nagyon nehezek voltak Rakonczay Gábornak – mondta az InfoRádió kérdésére Németh Ottó, a Magyar Marketing Szövetség sportmarketing tagozatának alelnöke, az expedíció fővédnöke. Az extrém sportolót fagyási sérülés és általános kimerültség hátráltatta – tette hozzá.

Rakonczay magyar idő szerint hétfőn 5 óra körül elérte a Déli Sarkpontot, első magyarként. Szárazföldön, sílécen tette meg a mintegy 950 kilométeres távot, 44 nap és 4 óra alatt.

A sarkponton egy kutatóállomást működtet az Egyesült Államok, ez volt a cél, illetve az állomás mellett található szimbólum, amelyet jelképesen meg kell érinteni.

Németh Ottó arról is beszélt, hogy az extrém sportoló fagyási sérülései első- és másodfokúak, de ezek várhatóan néhány hét alatt meggyógyulnak majd.

Nem lehet egyedül nekivágni egy ilyen útnak, Rakonczay Gábor is társakkal teljesítette a távot. Az előkészítő túrák teljesítése után a magyar résztvevő egy 3 fős csoport tagjaként indulhatott el.

A csoportban Rakonczay bizonyult a legerősebbnek, általában ő haladt az élen és több esetben málhát is átvállalt a társaktól – mondta az expedíció fővédnöke.

Egy ilyen úton naponta 7-8000 kalóriát kell elfogyasztani. A csoport mínusz 30 fok körüli hőmérsékleten haladt, az ellenszél gyakran 30-40 kilométer/óra erősségű volt.

Rendkívül nehéz, nagyon zord, az átlagosnál rosszabb körülmények között fogadta Rakonczayékat az Antarktisz.

Az extrém sportoló a hírek szerint egy sörre vágyott a megérkezés után, ezt vélhetően a kutatóbázison megkapta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×