eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

A klímaváltozás újabb szörnyű hatása

A klímaváltozás okozhatja, hogy "összeomlott a Mojave sivatagban élő madárfajok populációja" - állítják amerikai kutatók.

A Kaliforniai Egyetem berkeley-i intézményének kutatói szerint a Nevada és Kalifornia határán fekvő New York államnál nagyobb térségben az elmúlt évszázadban

a madárfajok populációja átlagosan 43 százalékkal esett vissza.

Tanulmányukban rámutatnak, hogy az egykor a régiót benépesítő madárfajok egyharmada ma már sokkal ritkább és kevésbé elterjedt, mit egykor.

A tanulmány szerzői, Steven Beissinger és Kelly Iknayan úgy vélik, ennek az az oka, hogy a Mojave sivatagban ma már kedvezőtlenebbek a körülmények a madarak számára.

"A kaliforniai sivatagok jócskán megtapasztalták a klímaváltozás okozta aszályt és felmelegedést, és ez elegendő arra, hogy a madarak veszélybe kerüljenek. Úgy tűnik, elveszítjük a sivatag ökoszisztémájának egy részét" - hangsúlyozta Iknayan, aki doktori disszertációjához végezte a kutatást.

A Mojave sivatag csaknem feléből már eltűntek a madarak. Lehet, hogy ez az új kiindulási pont, de nem tudhatjuk, hogy nem folytatódik-e a hanyatlás" - fűzte hozzá Beissinger professzor, aki Berkeley-ben környezeti tudományokkal, környezetpolitikával és -menedzsmenttel foglalkozik.

A tudósok három évig 61 helyszínen figyelték a madarakat a határ mindkét oldalán. Volt megfigyelőpontjuk a Death Valley-ben és Las Vegas közelében, a sivatagi vadrezervátumban is.

Iknayan ugyanazokat a helyszíneket kereste fel, ahol 1908. és 1947. között Joseph Grinnell biológus és Berkeley-beli kollégái végeztek felméréseket.

Iknayan és Beissinger megállapította, hogy

azokról a területekről, ahol csökkent a csapadékmennyiség, több madárfaj tűnt el, mint azokról, amelyek nedvesek maradtak.

A jelenséget azért nevezték "összeomlásnak", mert mint írták, az az egész sivatag madárállományát érintette.

"Más tanulmányok is rámutattak már, hogy egyes madárfajok számára kifejezetten kedvezőtlen a klímaváltozás, ugyanakkor a változás hatására más fajok számára nyílt ki az ajtó. A sivatagban azonban nem tapasztaltuk, hogy szaporodott volna bármely madárfaj, kivéve a hollókat. Ebben az ökoszisztémában hiányzanak a klímaváltozás győztesei" - jelentette ki Iknayan.

A kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban publikálták tanulmányukat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×