eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kisebbek lettek az észak-amerikai szalamandrák a globális felmelegedés miatt

Kisebbek lettek az észak-amerikai szalamandrák a globális felmelegedés miatt - derítették ki amerikai kutatók.

A szalamandráknak több energiát kell elégetniük, mivel élőhelyeiken melegszik és egyre szárazabbá válik az éghajlat - írták a szakemberek a Global Change Biology szaklapban közzétett tanulmányukban.

Biológusok már jelezték, hogy néhány állat kisebb lesz a klímaváltozás miatt, ez a tanulmány megerősíti előrejelzéseiket.

A szakemberek az Appalache-hegységben 1957 és 2007 között befogott múzeumi példányok méretét összevetették az ugyanezen élőhelyeken 2011 és 2012 között megvizsgált vad szalamandrákkal. Az 1980 utáni példányok átlagosan nyolc százalékkal kisebbek voltak a korábbi évtizedekből származó fajtársaiknál - olvasható a tanulmányban.

Összességében hat szalamandrafaj testalkata csökkent jelentős mértékben, és csak egy növekedet kicsit 1957 és 2012 között. Átlagosan azonban minden egyes generáció egy százalékkal kisebb volt, mint szüleik nemzedéke - írták a szakemberek.

A testméret változását a kutatók összevetették az állatok élőhelyével, a hőmérséklettel és a csapadék mennyiségével. Azt találták, hogy a délebben fekvő helyeken csökkent leginkább a kétéltűek testtömege, ahol emelkedett a hőmérséklet és csökkent a csapadék mennyisége az elmúlt 55 évben.

"Ez az egyik legnagyobb és leggyorsabban végbe menő változás, amelyet állatnál észleltünk. Nem tudjuk pontosan, hogy hogyan és miként történik, de adatainak azt mutatják, hogy nyilvánvaló összhangban van a klímaváltozással - mondta Karen Lips, a Marylandi Egyetem biológia vendégprofesszora, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók számítógépes programmal életre hívtak egy mesterséges szalamandrát is, hogy megbecsüljék egy átlagos szalamandra mindennapos aktivitását, az általa elégetett energiát. A program kimutatta, hogy napjaink szalamandrái is ugyanolyan aktívak, mint elődeik, azonban nyolc százalékkal több energiát kell elégetniük ehhez az aktivitási szinthez. Ez azért van, mert a hideg végű állatok anyagcseréje felgyorsul a hőmérsékletemelkedés következtében - magyarázták a szakemberek.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×