eur:
389.64
usd:
361.93
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Trükkös varjak fosztogatják a schönbrunni állatkert lakóit

Intelligensek-e a varjak? A kérdésre régóta tudott a választ, most azonban a schönbrunni kastélyparkban két bécsi diák próbálja kideríteni, hogy mennyire. Eddigi megfigyeléseikből kiderült: a fekete madarak igencsak leleményesek, különösen, ha éhesek. Rendszeresen dézsmálják a helyi állatkert lakóinak ételét, csőrükkel pedig módszeresen nyitogatják ki a szemetes zacskókat, mert tudják, hogy ott a turisták uzsonnamaradékaihoz juthatnak.

Ideális lakókörnyezet és táplálékbőség. Valószínűleg ez a két tényező az oka annak, hogy a Bécs melletti Schönbrunn Kastélyparkban egész éven át százával élnek varjak.

A fekete madársereg komoly gondot okoz a helyi állatkert lakóinak. Gyakran evés közben, és ami súlyosabb, fiókáik etetése alatt rabolják ki a gyanútlan állatokat - számol be a news.at osztrák hírportál.

A bécsi egyetem két hallgatója, Martina Schiestl és Rachel Miller a napokban az elismert madárkutató, Thomas Bugnyar felügyeletével kezdte vizsgálni a varjak életét, amelyből diplomamunkájukat írják.

Csaknem nyolcvan madarat csaltak csapdába, fotóztak le és jelöltek meg színes gyűrűkkel, hogy követhessék a mozgásukat. Elsősorban arra kíváncsiak a diáklányok, miként találnak újabb és újabb táplálékforrásokat a varjak, és hogy ellesik-e egymástól a különböző technikákat. Ezen kívül megfigyelik, hogy milyen eredményesen oldanak meg különböző feladatokat, mint például a zacskók kinyitása puszta csőrrel.

A látottakat a két hallgató összehasonlítja az edinburgh-i állatkert és más területek varjúpopulációjának sajátosságaival. Azt remélik, hogy a tapasztalatokból hasznot húzhat a schönbrunn-i vadaspark is. Jelesül: minél többet tudnak a varjak rossz szokásairól, annál eredményesebben védhetik meg tőlük a megzavart állatokat.

Emellett a rablómadaraknak is alternatívákat akarnak adni vágyaik kiéléséhez. Persze anélkül, hogy azokkal megkeserítsék a többi élőlény életét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×