INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Nem voltak félkegyelműek a Neander-völgyiek

Infostart / InfoRádió
Festették magukat a Neander-völgyi emberek - legalábbis erre enged következtetni, hogy régészek festékmaradványokat tartalmazó kagylókat találtak egykori lakóhelyükön. A kutatók szerint a felfedezés azt bizonyítja, hogy a faj egyedei képesek voltak az elvont gondolkodásra.

Faragott kagylóhéjakban tárolták a testfestéshez használt anyagokat a Neander-völgyi emberek - állítják a kutatók, akik a spanyolországi Murcia tartományban meglelték azokat. A régészek szerint felfedezésük bizonyítja, hogy a faj egyedei nem "félkegyelműek", hanem elvont gondolkodásra képes lények voltak.

Korábban Afrikában már találtak arra utaló nyomokat, hogy a Neander-völgyiek esetleg festették magukat, hiszen mangán maradványaira bukkantak, a spanyolországi kutatást vezető archeológus, Joao Zilhao szerint azonban a mostani eredmények valóban bizonyítják, hogy "kozmetikumokat" használtak, amelyeket komplex receptek alapján állítottak össze.

A kutatók a kagylóhéjakban sárga színű rögöket találtak - szerintük ezt használhatták a festékanyagok alapjául. Rábukkantak piros port tartalmazó kagylókra is, amelyekbe csillogó fekete ásvány szilánkjait keverték úgy 50 ezer évvel ezelőtt. A szakértők szerint a faragott, élénk színűre festett kagylóhéjak egy részét ékszerként is viselhették a Neander-völgyiek.

Sok kutató eddig azt gondolta, hogy csupán a modern emberek festették magukat rituális céllal és azért, hogy díszítsék a testüket. A felső-paleolitikumban (30-100 ezer évvel ezelőtt) lehetett egy olyan időszak, amikor a Neander-völgyiek és az emberek egymás mellett léteztek, Zilhao professzor szerint azonban a testfestés ennél már 10 ezer évvel korábban megjelenhetett.

A címlapról ajánljuk