eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Nem voltak félkegyelműek a Neander-völgyiek

Festették magukat a Neander-völgyi emberek - legalábbis erre enged következtetni, hogy régészek festékmaradványokat tartalmazó kagylókat találtak egykori lakóhelyükön. A kutatók szerint a felfedezés azt bizonyítja, hogy a faj egyedei képesek voltak az elvont gondolkodásra.

Faragott kagylóhéjakban tárolták a testfestéshez használt anyagokat a Neander-völgyi emberek - állítják a kutatók, akik a spanyolországi Murcia tartományban meglelték azokat. A régészek szerint felfedezésük bizonyítja, hogy a faj egyedei nem "félkegyelműek", hanem elvont gondolkodásra képes lények voltak.

Korábban Afrikában már találtak arra utaló nyomokat, hogy a Neander-völgyiek esetleg festették magukat, hiszen mangán maradványaira bukkantak, a spanyolországi kutatást vezető archeológus, Joao Zilhao szerint azonban a mostani eredmények valóban bizonyítják, hogy "kozmetikumokat" használtak, amelyeket komplex receptek alapján állítottak össze.

A kutatók a kagylóhéjakban sárga színű rögöket találtak - szerintük ezt használhatták a festékanyagok alapjául. Rábukkantak piros port tartalmazó kagylókra is, amelyekbe csillogó fekete ásvány szilánkjait keverték úgy 50 ezer évvel ezelőtt. A szakértők szerint a faragott, élénk színűre festett kagylóhéjak egy részét ékszerként is viselhették a Neander-völgyiek.

Sok kutató eddig azt gondolta, hogy csupán a modern emberek festették magukat rituális céllal és azért, hogy díszítsék a testüket. A felső-paleolitikumban (30-100 ezer évvel ezelőtt) lehetett egy olyan időszak, amikor a Neander-völgyiek és az emberek egymás mellett léteztek, Zilhao professzor szerint azonban a testfestés ennél már 10 ezer évvel korábban megjelenhetett.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×