eur:
395.77
usd:
372.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

AIDS: harmadával csökkenti a fertőzésveszélyt az új vakcina

Áttörést értek el amerikai és thaiföldi kutatók az AIDS elleni küzdelemben; csütörtökön Bangkokban bejelentették, hogy egy új vakcina több mint 30 százalékkal csökkenti a betegséget terjesztő HIV-vírus fertőzésének kockázatát.

Egy Thaiföldön végrehajtott nagyszabású oltási kísérlet eredményeként jutottak erre; a vizsgálat során kísérleti oltóanyagot vittek be több mint 16 ezer önkéntes jelentkező - heteroszexuális thaiföldiek - szervezetébe. Először fordult elő, hogy egy oltóanyaggal sikerült csökkenteni a halálos vírusfertőzés kockázatát.

Bár az eredmény szerény, "ez az első bizonyíték arra, hogy létezhet biztonságos és hatékony megelőző oltás" - mondta el Jerome Kim ezredes az Associated Press amerikai hírügynökségnek adott telefoninterjúban. Kim az Egyesült Államok hadserege és a Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) által támogatott tanulmány egyik vezetője volt.

Utóbbi intézet vezetője, Anthony Fauci figyelmeztetett, hogy "ez még nem az út vége", ám hozzátette, hogy meglepődött és nagyon elégedett a kimenetellel. "Óvatos optimizmust nyújt arra vonatkozóan, hogy ezek az eredmények javulhatnak még, kifejleszthető egy hatékonyabb AIDS-vakcina" - mondta el telefonon az AP riporterének.

Még a legszerényebb vakcinálási eredmény is nagy hatású az AIDS megelőzésében, mert minden nap 7500 új HIV-fertőzött van világszerte; 2007-ben kétmillió ember halt meg a betegségben.

Mitchell Warren, a vakcina kifejlesztéséért tevékenykedő AIDS-vakcina Képviseleti Koalíció (AVAC) ügyvezető igazgatója "történelmi mérföldkőnek" nevezte a bejelentés napját. Hozzátette, hogy időbe telik és további forrásokat igényel az adatok teljes körű elemzése, ám a megállapítás minden bizonnyal új útra tereli az AIDS vakcina utáni kutatást.

A 105 millió dolláros összköltségű tanulmány részleteit októberben ismertetik egy párizsi vakcinakonferencián.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×