eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Eddig ismeretlen halálos vírust fedeztek fel

Az Ebolához hasonló vírust fedeztek fel kutatók Afrikában. Ez is vérzést okoz, és egyelőre senki nem tudja, hogyan fertőződhetett meg tőle az első beteg.

A Lujónak nevezett új vírusban eddig öt ember betegedett meg Zambiában és Dél-Afrikában tavaly ősszel; közülük négy meghalt, az ötödik azonban túlélte, valószínűleg azért, mert használt a gyógyszeres kezelés.

Arról még fogalmuk sincs a kutatóknak, hogyan fertőződhetett meg az első beteg, de a kórokozó egy olyan víruscsalád tagja, amelyet megtaláltak rágcsálókban - közölte Ian Lapkin, az amerikai Columbia Egyetem epidemiológusa, aki részt vett a vizsgálatban.

A kutató azt is hangsúlyozta, hogy "nagyon, nagyon agresszív" vírusról van szó. Az első beteg egy utazási ügynök volt - a következő három pedig egészségügyi dolgozó, aki a johannesburgi kórházban került kapcsolatba vele.

Valószínűleg testnedvekkel terjed a vírus emberről emberre - így kevésbé gyorsan terjed, mint az influenza. A vírus neve - Lujo - a Lusaka és Johannesburg nevek mixe - ezen a két helyen azonosították az első betegeket.

A tünetek egy része - a vérzés - hasonlít az Ebolához, ám a Lujo lázzal, sokkal, kómával és a szervek leállásával jár. A vírus genetikai vizsgálatából kiderült, hogy az arenavírusok családjába tartozik, akárcsak a Lassa-láz.

Az ötödik betegnek - egy johannesburgi nővérnek - a Lassa-láz kezelésére használt ribavirint adták, és ő túl is élte a kórt, bár azt még nem tudni biztosan, hogy a gyógyszer használt-e, vagy a fertőzése volt enyhébb.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×