eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megvan az evolúció hiányzó láncszeme!

A BBC rövidesen bemutatja a tévénézők körében világszerte népszerű Sir David Attenborough új dokumentumfilmjét egy olyan majomszerű őslényről, amiről feltehető, hogy az emberré válás hiányzó láncszeme.

A tudomány régen vitatja, hogy pontosan melyik az a majmokhoz hasonló főemlős, amelyből az ősember kifejlődött. David Attenborough úgy hiszi, megtalálták a hiányzó láncszemet, egy németországi, használaton kívül helyezett kőfejtőben fellelt, megkövesedett ősállat-maradvány formájában.

Ezt a legalább 37 millió éves, meglepő jó állapotban fennmaradt, a régen kihalt adapid fajhoz tartozó, kistermetű, majomszerű tetemet bemutatja majd a film. A makimajmokkal ellentétben az adapidoknak nem voltak olyan jellegű fogaik, amelyekkel a szőrüket, mint valamiféle sűrűfésűvel ápolhatták volna, és nem voltak vakarózásra alkalmas karmaik. A két különbség teszi valószínűvé, hogy ez az ősember közvetlen elődje lehetett.

A maradvány annyira ép, hogy még a bőre is felismerhető és a gyomortartalmát is tanulmányozni lehet. Két részben bukkant elő a kőfejtőből, a második lelet tavaly került napvilágra. Darwinus massilae-nek nevezték el.
Előbb nem sejtették, mennyire fontos evolúciós tényező, de amikor norvég tudósok összeillesztették a két maradványt, felderengett, hogy meglehet, az emberréválás hiányzó láncszeme került elő.

Az ősemberkutatás egyik legnagyobb tekintélye, az amerikai Philip Gingerich professzor megvizsgálta a leletet,
hitelesítette a korát és azt is megállapította, hogy az őslény nőnemű volt. Vizsgálatai végeztével jelentette ki, hogy az evolúció rendkívül fontos leletéről van szó. Hogy ez-e a hiányzó láncszem, azt David Attenborough részletesen kifejti dokumentumfilmjében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×