eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mi az összefüggés a migrén és a halászlé között?

Magyarországon a lakosság négyötöde panaszkodik időről időre fejfájásra - ismertette a Magyar Fejfájástársaság adatait a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának főorvosa. Dr. Bozsik György hozzátette: részben a stresszes életmód következménye, hogy Magyarországon több mint egymillió migrénes van, de az alvászavarok és az étkezések kihagyása is gyakran okoz kínzó fejfájást. Dr. Ertsey Csaba neurológus szerint azonban ahogy bizonyos élelmiszerek - például a csoki vagy a narancs - kiválthatnak fejfájást, úgy más vegyületek, például az erőspaprikában található kapszaicin enyhíthetik a migrén okozta fájdalmat.

Intenzív kutatások folynak arról, hogy mi lehet a fejfájás pontos oka, ám a kutatóknak ezt még a mai napig nem sikerült megfejteniük. Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy a fájdalomban fontos szerepet játszik az agy fő érzőidege, a hozzá tartozó központ és az általa beidegzett erek - ennek a rendszernek átmeneti működészavara okozhat fájdalmat.

A fejfájás a hetedik leggyakoribb panasz amellyel az emberek a körzeti orvoshoz fordulnak - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának főorvosa, aki hozzátette: a lakosság négyötöde érez évente legalább egyszer fejfájást, és mintegy negyedük fájdalomcsillapítóval próbálja kezelni. Tizedük nagyon súlyosnak tartja a fejfájást, és két százalékuk keresi fel emiatt az orvost. Mintegy tízezer páciensből egynél derül ki évente, hogy agydaganata van.

Bozsik György elmondta: azok kerülnek kórházba, akiknek visszatérő, gyógyszerre nem reagáló fejfájásuk van. Hozzátette: a depressziónak is lehet tünete a fejfájás, de létezik az úgynevezett önálló fejfájás, vagyis a migrén, amely nem független a stressztől.

Minden olyan tényező, ami fokozza a stresszt, gyakoribbá teheti a fejfájást - hangoztatta a szakértő, aki szerint az alvásmegvonás és az étkezések kimaradása is szerepet játszhat.

Nem sokat érnek a fájdalomcsillapítók

A Magyar Fejfájástársaság elnöke azt hangsúlyozta az InfoRádiónak, hogy vannak bizonyos betegségek, például szemészetiek és a fülészetiek, amelyek előidézhetnek fejfájást, de az influenza, a másnaposság és bizonyos kémiai anyagok, példáu a narancs és a csokoládé összetevői is kiválthatják azt.

Dr. Ertsey Csaba elmondta: a népesség mintegy 10-12 százalékát gyötri rendszeresen migrén, amely azoknál alakul ki, akik hajlamosak a betegségre. Bár többnyire hagyományos, gyulladást csökkentő fájdalomcsillapítókkal próbálják enyhíteni a fájdalmakat, a migréneseknél gyakran még nagy adagban sem hatnak ezek a szerek.

A szakértő szerint ennek oka az, hogy az önálló fejfájás esetében a gyulladásnak csak kicsi a szerepe, mert az agyi érzőideg kóros aktiválódásáról van szó. Vannak azonban olyan anyagok, amelyek csökkenthetik a panaszt. Ilyen például az erőspaprika erejét adó kapszaicin, amely kiüríti a fájdalomérző idegvégződésekből az ingerületátvivő anyagokat, így nem tud a fájdalomérzés továbbadódni a magasabb központok felé.

Bár konkrét és hivatalos javaslat nincs arra nézve, hogy fejfájás esetén fogyasszunk erőspaprikát, Ertsey Csaba már évek óta gondolkodik azok, "hogyan lehetne felderíteni a halászlé és a migrén összefüggéseit."

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×