eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Újabb elmélet: vulkánkitörések pusztították el a dinoszauruszokat

Nem a Chicxulub-krátert létrehozó aszteroida becsapódása miatt haltak ki a dinoszauruszok: az őshüllők 300 ezer évvel később tűntek el a Földről - vélik amerikai kutatók.

Olvadt anyag került elő 180 kilométer átmérőjű Chicxulub-kráterből a kréta- és triász korban képződött kőzetrétegek közül - ez akkoriban képződött, amikor a feltételezések szerint a dinoszauruszok kipusztultak. A Yucatán-félszigeten becsapódott kisbolygó által létrehozott kráterből gyűjtött talajminták vizsgálatából azonban arra lehet következtetni, hogy az őslények 300 ezer évvel később tűntek el.

A Princeton Egyetem professzora, Gerta Keller professzor szerint tehát valami másnak kellett a dinoszauruszok tömeges pusztulását okoznia, és azt is tudni véli, mi volt az. A Journal of Geological Society című szaklapban megjelent cikkében a kutató amellett érvel, hogy az ősállatok kihalásáért a Dekkán-fennsíkon kitörő vulkánokból a levegőbe került por és gázok a felelősek. Ezek takarták el a napot és okoztak üvegházhatást.

A kisbolygó okozta kihalás elméletét vallók szerint az állatok tömeges pusztulása és a kráter keletkezése azért tűnik időben egymástól távolinak, mert a becsapódás keltette földrengés vagy cunami megbolygatta az üledékes kőzetréteget. Keller professzor szerint azonban ez a magyarázat nem lehet helytálló, hiszen az üledékes homokkő nem néhány óra vagy nap alatt, a cunami hatására keletkezett, hosszú idő kellett a kialakulásához.

A mexikói El Penonnál Gerta Keller és munkatársai 52 állatfaj maradványaira bukkantak a kráterben megtalálható üledékes kőzetben, amely fölött a becsapódási szferulákat (a becsapódáskor megolvadó és szétfröccsenő anyagból megszilárdult üveggömböcskék) találták. Ugyanezen fajok fosszíliáira pedig a magasabban lévő rétegekben is meglelték.

Egyetlen olyan fajt sem találtunk, amely a Chicxulub-krátert létrehozó becsapódás miatt halt volna ki - hangsúlyozta a kutató, aki szerint ez nem nagy meglepetés: egyetlen tömeges pusztulás sem köthető ilyen eseményekhez.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×