eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Árt a szívnek az ellenségeskedés

A dührohamok és az ellenséges hangulat az egészséges embereknél is fokozza a szívinfarktus kockázatát, ám a koszorúérbetegek szívének különösen rosszat tesz. Műszeres vizsgálatok bizonyították, hogy dühöngés során az életveszélyes szívritmuszavarok gyakorisága is növekszik. Az erről szóló tanulmányt az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának folyóirata közölte.

Aki a környezetéből folyamatosan felé áradó kellemetlenségeket túlságosan a szívére veszi, annál komolyan fenyegeti a koszorúér-betegség. Ezzel a kérdéssel a szívgyógyászat régóta foglalkozik: évtizedekkel ezelőtt leírtak egy olyan személyiségtípust, amelyikről azt gondolták, hogy szív- és érbetegség kifejlődésére fokozottan veszélyeztetett.

Az "A-típusú" személyiségnek két jellemzője van: az állandó időzavar, mert mindig többet vállal, mint amennyit képes ellátni, és a folyamatos, minden és mindenki irányába érzett, érvényesített ellenséges hangulat. Későbbi vizsgálatok arra utaltak, hogy ebből az igazán egészségtelen az ellenségeskedés.

Részletes vizsgálat

A düh, a harag és az ellenségeskedés szívhatásaival foglalkozó tanulmányokat Yoichi Chida és Andrew Steptoe gyűjtötte össze. A kutatók 21 olyan tanulmányt találtak, amelyek egészséges emberek haraggal, ellenségeskedéssel kapcsolatos adatait tartalmazták. A vizsgált személyek Ausztráliából, Ázsiából, Európából és Amerikából származtak.

Ugyanígy, a világ legkülönbözőbb országaiban éltek a koszorúérbetegek is, akikkel 18 másik dolgozat foglalkozott, és amelyet a két amerikai kutató ugyancsak beépített elemzésébe. A tudósok összesen csaknem 90 ezer ember adatainak értékelését végezték.

Veszélyes

A düh, az ellenséges reagálás az egészséges felnőttek esetében 19 százalékkal fokozta bizonyítható módon a szívroham és más, súlyos szívgyógyászati események előfordulását.
A koszorúér-betegségben szenvedők szívrohamkockázatát az ilyen viharos, ellenséges állapotok 24 százalékkal növelték.

Az egészséges férfiak szívének a düh, a gyűlölködés kifejezettebben ártott, mint a nőknek. Már kialakult koszorúér-betegségben ezek a tényezők a nők és a férfiak esetén hasonló mértékben érvényesültek.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×