eur:
391.13
usd:
366.59
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Kiszáradnak a világ legnagyobb folyói?

A világ legjelentősebb folyóinak vízszintje jelentősen csökkent az elmúlt ötven évben - állítják amerikai kutatók.

A Gangesz Indiában, a Colorado-folyó az Egyesült Államokban vagy a Sárga-folyó Észak-Kínában - amerikai kutatók szerint ezek a világ legveszélyeztetettebb folyói, mivel az elmúlt ötven évben jelentősen csökkent vízszintjük, és félő, hogy kiszáradnak.

Az Amerikai Meteorológiai Társaság szakemberei több mint 900 folyót vizsgáltak meg ötven éves periódusban egészen 2004-ig. Azt találták, hogy a világ óceánjainak vízutánpótlása jelentősen csökkent, ami azt jelenti, hogy kevesebb friss víz jut a folyókba.

A vízmennyiség csökkenésének elsődleges okaként az emberi tevékenységeket nevezték meg a kutatók: a duzzasztógátak építését és a folyók elterelését a mezőgazdasági területek miatt. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a klímaváltozás is jelentős szerepet játszik a folyamatban, hiszen a növekvő hőmérséklet miatt megváltozik az évszakok csapadékmennyisége és növekszik a párolgás is.

A társaság szaklapjában megjelent tanulmányukban rávilágítanak arra, hogy a folyók vízutánpótlása a népesség növekedésével csak tovább romlik, miközben számos nagy folyó (a kínai Jangce vagy a dél-ázsiai Brahmaputra) vízszintje emelkedik a Himalája gleccsereinek olvadása miatt . Azonban ezeket a folyókat is a vízcsökkenés fenyegeti, ha a klímaváltozás miatt a gleccserek teljesen elolvadnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×