eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A pókokat nem lehet felülmúlni a félelemkeltésben

Hiába veszélytelenek, a pókoktól sokkal többen félnek, mint az azoknál veszedelmesebb állatoktól - mutatta ki a würzburgi egyetem kísérlete.

A kísérlet során a pszichológusokból és biológusokból álló csapat tagjai felsőoktatási hallgatók elé tett pókokat, darazsakat, méheket, bogarakat és lepkéket ábrázoló képeket. Megkérdezték őket, mennyire félnek vagy undorodnak ezektől, illetve menyire érzik veszélyesnek ezeket. A pókfényképek minden kategóriában győzedelmeskedtek.

"Egyfajta félelemhálózat aktiválódik: az ember elkezd asszociálni" - magyarázta a kutatás vezetője. A félelem kiváltásához ezért már a tudat is elég, hogy pók van a szobában, vagy akár csak szó esik róluk.

Georg Alpers hozzátette: Közép-Európában alig akad emberre veszélyes pók, az iszony alapja valószínűleg a társadalom kulturális hatása.

"A pókoknál felértékelődik a kockázat. A tényleg veszélyes állatoktól, mint az allergiás reakciót kiváltható méhektől és darazsaktól jóval kevésbé undorodnak és félnek az emberek" - fejtette ki a szakember.

Németországban minden harmadik nő és minden ötödik férfi vallja be, hogy fél a pókoktól, bár csak néhányuknál jelentkezik a beteges arachnofóbia (pókiszony), amely az érintettek számára számos kellemetlen következménnyel jár, nem mernek például lemenni a pincébe.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×