eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Milliárdokba kerül a hadronütköztető megjavítása

Költséges és hosszan tartó javítást igényel a világ legnagyobb részecskegyorsítójának megjavítása - közölte a berendezést működtető genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet szóvivője.

A nagy hadronütköztető megjavítása 14 millió fontot, vagyis közel 4,5 milliárd forintot emészt fel, és a munkálatok a jövő nyár elejéig is eltarthatnak - állítja az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) szóvivője.

A világ legnagyobb részecskegyorsítója, amely a svájci-francia határvidéken 3,8 milliárd dollárért (csaknem 820 milliárd forintért) épült fel, szeptember 19-én romlott el - kilenc nappal azután, hogy először elindították.

A szakértők szerint egy hibás forrasztás okozhatta a hibát, amelyet az eredeti tervek szerint májusra vagy legkésőbb június elejére megjavítottak volna, ám James Gillies szóvivő szerint a munkálatok akár június végéig, sőt annál tovább is eltarthatnak. A javítás költségeit a CERN büdzséjéből biztosítják - tette hozzá.

A részecskegyorsító egy 27 kilométer hosszú köralagút, amelyben a nemzetközi kutatógárda a részecskék mozgásával modellezi a világegyetem keletkezését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×