eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Előkerült a 85 éve kihaltnak hitt állat

Indonéziában ismét felfedezték a törpe koboldmakit, amelyről eddig azt hitték, hogy 85 éve kihalt. Az egér méretű apróság a főemlősökhöz tartozik, védelmét a kormányzattól remélik az állatvédők.

A mindössze 57 grammos törpe koboldmaki utolsó élő példányát 1921-ben látták és gyűjtötték be Indonézia erdő borította hegyeiben, így alaposan meglepődtek a kutatók, mikor most felfedezték: mégsem halt ki az aprócska állat.

A makinak hatalmas szeme és sűrű bundája van - ez tartja melegen a nyirkos, hideg környezetben. A legtöbb főemlőssel ellentétben a maki mancsa nem körömben, hanem karomban végződik - ez valószínűleg azért alakult így, hogy könnyebben tudjon kapaszkodni a mohával borított ágakon.

Bár élő makit nem, elpusztultat találtak 2000-ben is; akkor az egyik nemzeti parkban elhelyezett patkánycsapdának esett áldozatul egy példány. Ekkor kezdődött a környéken a kutatás a makik után.

Sharon Gursky-Doyen, a Texasi Egyetem kutatója és munkatársai tavaly nyáron ejtettek csapdába két hímet és egy nőstényt. Az állatokra adóvevőt szereltek, hogy követni tudják a mozgásukat. A nőstényt azóta felfalta egy héja.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×