eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A csoportterápia sokat segíthet a rákbetegeknek

Megnövelheti a rákos betegek életét, és megelőzheti a betegség kiújulását, ha pszichológiai csoportterápiás kezelésen vesznek részt a páciensek.

Az ohiói egyetem kutatói 227 mellrákos nőt vizsgáltak meg. Felük egyéves csoportterápián vett részt. Az elképzelés, hogy egy terápia meghosszabbíthatja az életet, és segíthet a gyógyulásban, két évtizede viták kereszttüzében áll.

Tizenegy év után a csoportterápiában részt vett hölgyeknek 56 százalékkal kisebb esélye van belehalni a melldaganatba, valamint 45 százalékkal csökkent a betegség kiújulásának veszélye.

Michael Stefanek, az Amerikai Ráktársaság viselkedéskutatója szerint a pszichológiai beavatkozás a legtöbb tanulmány szerint csökkenti a rákkal járó kellemetlenségeket és meghosszabbítja az életet.

A kutatás résztvevői a mellrák második. illetve harmadik fokozatában szenvedő nők voltak.

Barbara Andersen, a kutatás vezetője elmondta, a terápiától azt várják, hogy csökkennek a hölgyek kellemetlenségei, megtanulják, hogyan pihenjenek. és miként tegyenek szert egyes készségekre. Fejlesztették diétájukat és edzéstervüket, mindezen túl pedig megpróbálták visszafogni a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

Mindez az immunrendszer jobb működéséhez és a stressz csökkenéséhez vezet a remények szerint. A terápia a műtétet követte, de még azelőtt befejeződött, hogy a kemoterápia elkezdődött volna. Hetente egyszer ült össze a csoport négy hónapon keresztül, majd még nyolc hónapig havonta egy alkalommal.

Az az 54 résztvevő, aki meghalt, még így is többet élt, mint azok, akik nem vettek részt a kezelésben. Akiknél pedig a kór újra jelentkezett, a kiújulás később keletkezett.

Ugyanakkor vannak, akik szerint túl kevesen vettek részt a kísérletekben ahhoz, hogy az eredményekben biztosak lehessünk.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×