eur:
389.62
usd:
363.55
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egészségesebbek a fagyasztott embrióból született gyerekek?

Újabb kutatások bizonyítják, hogy a lefagyasztott embriókból születő gyerekek egészségesebbek a "frissekből" kifejlődötteknél - állítják a szakértők. Akadnak ugyanakkor, akik figyelmeztetnek: érdemes tovább vizsgálódni.

Kevesebb koraszülött és a normálisnál kisebb súlyú csecsemő jön a világra a lefagyasztott embriókból - ezt három új kutatás eredményei is bizonyítják. Korábbi vizsgálatok azt mutatták: ennek oka az lehet, hogy a fagyasztást csak a legerősebb embriók vészelik át.

A friss embriókból kifejlődött csecsemők 35 százalékkal nagyobb eséllyel lettek koraszülöttek, ráadásul közülük 64 százalékkal több jött világra a normálisnál kisebb súllyal, mint a fagyasztott embriókból növekedett társaik - derült ki egy finn kutatásból, amelyet az Amerikai Szaporodástudományi Társaság (American Society for Reproductive Medicine) éves konferenciáján mutattak be.

Egy másik, amerikai kutatás eredményei azt mutatták, hogy friss embriókból 51 százalékkal nagyobb a valószínűséggel jöttek világra kis súlyú babák, ráadásul ők 15 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg közvetlenül a szülés előtt vagy után, mint a fagyasztottakból kifejlődött csecsemők.

Ausztrál kutatók pedig azt találták, hogy a friss embriókból kifejlődött babák 11 százaléka a normálisnál kisebb súllyal született, míg a fagyasztottakból születetteknél ez az arány csak 6,5 százalék. A melbourne-iek vizsgálatából kiderül: fagyasztott embriókból kevesebb koraszülött baba fejlődött, és a halálozási arány is kisebb volt körükben.

Az ausztrálok szerint számolni kell azzal, hogy a kutatások hallatán a nők azt kérik majd orvosuktól, hogy fagyasztott embriókat ültessenek be méhükbe a mesterséges megtermékenyítés során, ám egy sheffieldi meddőségi szakértő, Allan Pacey úgy véli: az eredményeket még nem szabad készpénznek venni.

A tudós figyelmeztetett, hogy a fagyasztott embriókból kisebb eséllyel születik gyermek, mint a frissekből, de hozzátette: a kutatások eredményei figyelemre méltóak, hiszen éppen az ellenkezője derül ki belőlük, mint amire számítani lehetne.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×