eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Meglepően egyszerű módszer jó benyomás keltésére

Igencsak sok függ attól, hogy egy forró kávét vagy egy hideg sört, üdítőt szorongatunk kezünkben - hívja fel a figyelmet egy amerikai kutatás. A forró itallal mászkálókat ugyanis szívélyesebbnek látják a többiek, mint a hideg italt iszogatókat.

Az amerikaiak inkább megbíznak a külföldiekben, amikor azok egy csésze forró kávét tartanak a kezükben - mutatta ki egy friss kutatás. A felmérés önkéntesei 11 százalékkal szívélyesebbnek tartják az embereket, amikor forró italt isznak, mint amikor hideget. Mindez az önzést is befolyásolja.

Egy tesztben 41 önkéntest vettek rá, hogy tartson egy italt a kezében, amikor az előszobából a laboratóriumba lép. Majd arra kérték őket, hogy olvassanak egy képzeletbeli személyről, és helyezzék el ezt a karaktert egy hetes skálán, aszerint, mennyire találják az illetőt szívélyesnek.

A forró italt szorongatók inkább szívélyesnek gondolták a történetben szereplőt, ellentétben azokkal, akik hideg italt ittak. Az ital hőmérséklete azonban más személyiségjegyekkel nem állt kapcsolatban.

Az önzést is befolyásolja

Egy második tanulmányban 53 embert kértek meg arra, hogy tartsanak egy fűtött vagy éppen hűtött terapeutikus párnát. Amikor kitöltötték a párnáról szóló kérdőívet, rendelhettek egy italt maguknak vagy utalványt a barátaiknak. Aki hideg párnát kapott, inkább magának rendelt, aki fűtöttet, inkább a barátainak.

Nem ez az első alkalom, amikor a hőmérsékletet az érzelmekhez kötik. Egy nemrég publikált tanulmány például arra jutott, hogy akik egyedül vannak, magányosak, azok ridegebbnek gondolják magukat.

A kutatók arra jutottak, hogy amikor valakire azt mondja az angol nyelv, hogy "warm", ami magyarul a szívélyesnek felel meg, de szó szerint meleget jelent, akkor nem csupán metaforáról van szó.

Ha valaki testhőmérséklete melegebb, hajlamosak vagyunk az illetőt szívélyesebbnek gondolni, sőt a saját testhőmérsékletünk is megemelkedhet, és nagyvonalúbbá, bizalmasabbá válhatunk.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×