eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megtalálták a valódi Gladiátor sírját

Felfedezték a valódi "gladiátor" végső nyughelyét olasz régészek. A most felfedezett sírban helyezték örök nyugalom Marcus Nonius Macrinust, akinek élettörténete megihlette a Russel Crowe főszereplésével készült film alkotóit.

A legjelentősebb római lelet, amely az elmúlt három évtizedben napvilágra került - így értékelte Marcus Nonius Macrinus nyughelyének megtalálását Daniela Rossi olasz archeológus. A márvány síremlékre - amelybe belevésték az alatta fekvő nevét - egy régészcsoport bukkant rá egy építkezésen a Tevere (latin nevén Tiberis) partján, a Via Flaminia mentén, amely egykor a legfontosabb, Rómától észak felé vezető útvonal volt.

A síremlék maga már rég összeomlott, ám oszlopai, teteje és a díszítőelemek egyben maradtak. A nyughely egy része belecsúszott a folyóba, de sikerült megmenteni - magyarázta az ásatás vezetője, Cristiano Ranieri.

A sírban nyugvó Marcus Nonius Macrinus Bresciában (Brixia) született, tábornok volt és konzul, aki Kr. e. 161-180 között több csatában vezette Marcus Aurelius császár légióit. A hadvezér közel állt az uralkodóhoz, az egyik kedvence volt, és prokonzulként, tartományi helytartóként szolgált Ázsiában is.

A Ridley Scott rendezte Gladiátor című filmben Russel Crowe által alakított Maximus Decimus Meridius ugyancsak a császár legkedvesebb hadvezére volt. A forgatókönyvírók azt már saját ötletük alapján tették a történethez, hogy miután fia, Commodus végez Marcus Aureliusszal, Maximus kegyvesztetté válik, rabszolgasorba jut és Észak-Afrikába kerül. A filmben az egykori ezredes, immár gladiátorként, visszatér Rómába, és bosszút áll a császár és családja meggyilkolásáért.

Az már a valóság, hogy, amint a történetírók feljegyezték, Commodus császár maga is gyakran látogatott el gladiátorjátékokra, s a hírek szerint egy Narcissos nevű birkózó végzett vele: egy fürdőben megfojtotta az uralkodót.

A tervek szerint Marcus Nonius Macrinus síremlékét helyreállítják. Ez lesz a legfontosabb látványossága a Via Flaminia Régészeti Parknak, amelyben megtekinthető lesz Augustus feleségének, Liviának a háza is.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×