eur:
390.65
usd:
366.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Arrafelé van egy bolygó, ahol nagyon okos valamiknek kell lenniük"

Ötszáz fotóból, képből, szövegből álló üzenetcsokrot indítottak útjára Ukrajnában egy húsz fényévnyi távolságban levő bolygóra, ahol talán élhetnek földönkívüliek. Viszontválasz leghamarabb negyven év múlva várható. Ha az esetleges ufók nem is értenék azokat, annyit mindenképp tudni fognak, hogy valahol okos lények élnek a csillagok közt.

Húsz fényévnyi távolságban keringő bolygónak küldtek üzenetet Ukrajnából, azt remélvén, hogy földönkívüli életet találnak ott. A üzenet fotókat, rajzokat és szövegeket tartalmaz, összesen 501 darabot, és csütörtökön "lőtték" ki egy hatalmas ukrajnai rádióteleszkópból. A célbolygót úgy választották ki, hogy az alkalmas legyen otthont adni valamiféle életnek. Ha arra bármilyen választ küldenek nekünk, az negyven éven múlva érkezik meg leghamarabb.

Az üzenetküldést összehangolták egy, a Bebo közösségi oldalon rendezett versennyel, amihez tizenkétmillió felhasználó csatlakozott. A Message From Earth, azaz Üzenet a Földről versenyének keretében bárki küldhetett levelet a rádióadás szervezőinek, akik kiválasztották az ötszáz legjobbat, amelyeket kisugároztak az űrbe.

Van köztük olyan, amely a környezetről, a politikáról, mások a világbékéről, vagy éppen a feladó első csókjáról szól. Így kaphatnak érdekes információkat az esetleges földönkívüliek a földi élet folyásáról. Az üzeneteket "lefordították" a kettes számrendszer nyelvére, így utaznak százhúsz billió kilométert az ukrajnai Evpatoriából.

Miután elküldték azokat, a Bebo egyik versenykoordinátora szétküldött egy levelet a felhasználóknak, miszerint az üzenet 1,7 másodpercen belül elhagyta a Holdat, négy perc múlva a Marsot, és még reggeli előtt a Naprendszert is. A szervezők azt remélik, hogy az üzenet 2029 elején éri el a Gliese 58C1 nevű bolygót.

A portál szóvivője, Mark Charkin szerint az üzenet a Földről megmutatja a digitális nemzedék lehetőségeit, miszerint könnyedén, szórakoztató módon össze tudja hozni a tudományt és a szélesebb univerzumot.

Seth Shostak, a kaliforniai Földönkívüli Életet Kutató Intézet csillagásza hozzátette: kétséges, hogy ha a földönkívüliek léteznek és megkapják az üzenetet, akkor érteni fogják-e. Ugyanakkor annyit talán mindenképp ki lehet hámozni belőle, hogy "nos, itt vagyunk, és elég okosak vagyunk ahhoz, hogy rádióadót építsünk. Azaz ha bárki is megkapja, annyit fog tudni, hogy a csillagrendszerben errefelé van egy bolygó, ahol nagyon okos valamiknek kell lenniük."

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×