eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Forradalmian új módszer a fájdalom csillapítására

A morfinnál nyolcszor erősebb fájdalomcsillapítót fedeztek fel amerikai kutatók. A szer egyelőre kísérleti stádiumban van, és még csak folyékony formában létezik, ám a szakértők már a szájon át alkalmazható változaton dolgoznak.

Forradalmian új fájdalomcsillapító módszerre bukkantak az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai: a szer, amelyet kifejlesztettek, három napon át hat, 14-szer annyi ideig, mint a morfium. A készítmény, amelyet injekcióval lehet a szervezetbe juttatni, azt a kémiai anyagot semlegesíti, amely a fájdalomérzetet okozza az agyban.

Az egyetem kutatónak sikerült azonosítaniuk egy bizonyos "fájdalomproteint" az idegsejtekben, és megtalálták a módját, hogyan alakítsák át úgy, hogy ne okozza, hanem elfojtsa a fájdalmat.

"A protein áttörést jelentő fájdalomkezelési módszer alapja lehet - mondta a kutatásban résztvevő Mark Zylka. - Minket is megdöbbentett, hogy egy injekciónak ekkora hatása lehet a fájdalomra. Ráadásul úgy tűnik, sokkal jobban működik, mint a manapság általánosan használt morfium."

A kutatásról szóló cikk a Neuron című szaklapban jelent meg. Eszerint a prosztatikus eredetű savi foszfatázt (PAP) egy genetikailag módosított, nagy fájdalmakkal küzdő egér gerincébe fecskendezték. A protein éppoly hatékonyan csillapította az állat fájdalmát, mint a morfium, de sokkal hosszabb időn, három napon át hatott.

Mark Zylka elmondta: a jelenleg folyékony formában, vagyis injekcióként használható szer is jól használható a fájdalom csillapítására, ám szeretnék, ha szájon át is alkalmazható lenne.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×