eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A szentkép úgy hat, "mint a fakírnál a meditáció"

Egy brit kutatás szerint a vallásos emberek számára egy szentkép látványa fájdalomcsillapító hatással bír.

Katja Wiech, az Oxfordi Egyetem ideggyógyászának kísérletében 12 katolikus hívő és 12 ateista vett részt. Az önként jelentkezőket mágneses rezonanciás képalkotó berendezéssel (MRI) vizsgálták. A gép mérte, milyen vérnyomás-változások következnek be az agyban egy Szűz Mária-kép és Leonardo Da Vinci Hölgy hermelinnel című festménye láttán.

A képeket a páciensek 30 másodpercig láthatták, miközben mindkét kezükre gyenge áramütéseket mértek. A hívőknél a gép a béke és derű fizikai jeleit regisztrálta, az ateisták csendben, de kimutatható fájdalommal viselték el az áramütéseket. A katolikusokban a Madonna látására kialakult érzést élénk agyi tevékenység kísérte, ami a másik csoportnál nem volt észlelhető.

"Ez egy kicsit úgy hat, mint a fakírnál a meditáció, ami miatt képes a szögeken aludni" - mondta a La Republica című olasz napilapnak Sara Ruiba pszichológus.

Tor Wager, az amerikai Columbia egyetem pszichológusa szerint a szentképek a járható utak egyikét jelentik. Úgy fogalmazott: "Mindenki képes megalkotni egy mikroeseményből álló pozitív világot, amelyre támaszkodhat. A kulcs, hogy higgyünk valamiben. Lehet ez egy istenség, vagy egy életcél. Ez mindig a legjobb fájdalomcsillapító".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×