eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egyre közelebb a mesterséges orr megalkotásához

Megint egy lépéssel közelebb kerültek a kutatók a mesterséges orr előállításához: rájöttek, hogyan lehet laboratóriumi körülmények között nagy mennyiségű a szagot érzékelő receptort előállítani.

A mesterséges orr egy napon helyettesítheti majd a kábítószert és robbanóanyagokat kiszagoló kutyákat, de az orvostudomány is jó hasznát venné, hiszen segítségével azonosítani lehetne néhány jellegzetes szagú betegséget.

A szaglás az egyik legrégebbi és legprimitívebb érzék, de senki sem érti igazán, hogyan is működik - mondta Shuguang Csang, a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) biomechanikai kutatásokkal foglalkozó részlegének egyik vezetője.

Az emberi szervezetben 400, a szaglásért felelős gén működik - sok állatban ennél sokkal több, a kutyákban és az egerekben például ezer -, ami lehetővé teszi, hogy akár tízezer különféle szagot is képesek legyünk megkülönböztetni.

A szakértők szerint a szaglás vizsgálatának legnagyobb akadálya eddig az volt, hogy nem állt rendelkezésre elegendő, a szagokat érzékelni tudó receptor, ám a MIT munkatársainak most sikerült laboratóriumi körülmények között, nagy mennyiségben előállítani azokat.

A jövőben a kutatócsoport egy olyan hordozható eszköz előállításán dolgoznak majd, amely képes megkülönböztetni a szagokat, így felismerhetővé tenni például az olyan betegségeket mint a diabétesz, a tüdő- vagy a bőrrák.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×