eur:
387.86
usd:
357.69
bux:
68224.21
2024. május 17. péntek Paszkál

Az elsőszülöttet fenyegeti leginkább az allergia

Az elsőszülöttek nagyobb eséllyel szenvednek asztmától, illetve másfajta allergiától, mint a kisebb testvéreik. Amerikai kutatók megállapítása szerint ennek az az oka, hogy a méh minden terhességnél más-más állapotban van.

Az amerikai kutatók 1200 vérmintát vizsgáltak meg: ezeket a nagy-britanniai Isle of Wighton vették újszülöttek köldökzsinórjából. Ezekben megnézték az allergénspecikfikus IgE anitest jelenlétét, amely azt mutatja, milyen jól működik az immunrendszer.

Ha az IgE szintje magas, akkor a szervezet fogékony az allergia kifejlődésére - azt, hogy ez megtörténik-e, a kutatók a gyerekek 4-10 éves korában allergiateszttel ellenőrizték.

Arra a következtetésre jutottak, hogy az elsőszülötteknél, akik rendelkeznek a génvariációval, 88 százalékkal nagyobb az esélye a magas IgE szintnek. Ezek a gyerekek négyéves korukban 67 százalékkal nagyobb eséllyel bizonyulnak pozitívnak az allergiateszten, ez az arány pedig tízéves korra eléri a 200 százalékot - míg a második és a harmadik gyereknél nincs ilyen összefüggés.

"Kutatásunk újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az allergiás reakció a terhesség alatt programozódik be, de későbbi életkorban alakul ki" - foglalta össze Wilfried Karmaus, a Dél-karolinai Egyetem kutatója.

Az orvos véleménye szerint ezzel magyarázható, hogy az elmúlt 30 évben miért nő az asztmás és allergiás betegek száma; egyre csökken ugyanis a gyermekvállalási kedv, vagyis mind többen nőnek fel első és egyetlen gyermekként.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Erősen bírálta Magyarországot Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. A prominens amerikai jobboldali vezető aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet Magyarországon keresztül érvényesít. Ezzel egyidőben bírálta a Demokrata Pártot is, amely szerinte nem elég pragmatikus a szövetségesekkel folytatott diplomáciai tárgyalásokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×