eur:
390.65
usd:
365
bux:
68327.2
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Sokkal hatékonyabb a védőoltás, mint gondolták

A legfrissebb kutatások szerint a humán papilloma vírus elleni védőoltás sokkal hatékonyabb, mint ahogy azt eddig az orvosok gondolták. A vakcina további tíz olyan fertőzés ellen is véd, amelyek hosszabb távon szintén méhnyakrákot okozhatnak.

A kutatók eddig úgy vélték, hogy a vakcina négy vírustörzs ellen véd. Kétféle nemi szemölcs, valamint két olyan vírus ellen, amelyek a méhnyakrák, valamint az azt megelőző állapot kialakulásáért felelnek.

A legfrissebb eredmények alapján azonban a humán papilloma vírus elleni védőoltás további tíz, hosszabb távon szintén méhnyakrákot okozó fertőzésféle ellen is véd - jelentette be tudományos kutatásokra hivatkozva a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke.

Korábban a kutatók úgy gondolták, hogy a védőoltás csak 18 év alatt, azaz a szexuális életüket még el nem kezdő fiatalok esetében lehet hatásos. Most azonban újabb megerősítést nyert, hogy az oltást érdemes 45 éves korig alkalmazni, mert az megsokszorozza a női szervezet védekezőképességét - tette hozzá Szőnyi György.

Míg egy olyan lány esetében, aki még nem kapta el a humán papilloma vírust, a vakcina 100 százalékos védelmet nyújt, azoknál, akiknek már megjelent a szervezetében, 90 százalékos biztonságot jelent.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×