eur:
389.37
usd:
364
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Már a bőrünkön érezzük az éghajlatváltozást

Egy felmérés szerint Magyarországon a klímaváltozással kapcsolatos kérdések sürgős napirendre tűzését a megkérdezettek 88 százaléka, sürgős intézkedések meghozását pedig 92 százaléka támogatja. Láng István akadémikus az InfoRádióban azt mondta: a számokban megmutatkozik az utóbbi évek szélsőséges időjárása is.

Az akadémikus elmondta: ha megnézzük a két-három évvel ezelőtti adatokat, láthatjuk, hogy óriási változások történtek az emberek gondolkozásában.

Láng István szerint ebben szerepe van annak, hogy a politika egyre hangsúlyosabban kezeli ezt a kérdést, másrészt az utóbbi egy-két évben olyan különleges időjárási események voltak, amelyek felrázták az embereket. Ilyen például a görögországi erdőtűz, vagy a magyarországi árvizek, belvizek, özönvízszerű esők, hőségriadó és fagykárok.

A szakértő közölte: az intézkedések közül az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a legfontosabb, mert ez az okot kívánja megváltoztatni.

Az elmúlt 200 évben a légkörbe jutott gázok olyan változásokat idéztek elő, amelyre nem volt példa az elmúlt 400 ezer évben - hangsúlyozta az akadémikus.

Ez nemcsak klímaváltozási kérdés, hanem az erőforrásokkal való racionálisabb bánásmód, valamint Európa számára biztonságpolitikai kérdés is, hiszen csökkenhet a kontinens energiafüggősége - tette hozzá.

Láng István kijelentette: év végére elkészül és a kormány elé kerül a magyarországi klímastratégia, amely a parlamenti elfogadás után előírja a kormánynak, hogy kétévente cselekvési tervet alkosson.

Az akadémikus ugyanakkor azt javasolja, hogy a kormány ne várjon, hanem kezdje meg már most a programok kidolgozását.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×