eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ismét felbukkant a 65 millió éve "kihalt" faj

Ismét bojtosúszójú halat fogtak Zanzibárnál. A halakat és a kétéltűeket összekötő láncszemnek tekintett élőlényből 1938 óta mintegy 200 került elő. Igaz, előtte azt hitték: 65 millió évvel ezelőtt kihalt.

A csontos hal az evolúció kutatása szempontjából igen fontos fajnak számít. A halakra ugyanis egyáltalán nem jellemző, hogy csontosan megtámasztott végtagjaik, uszonyaik legyenek.

Az emlősökre vagy a madarakra azonban jellemző ez a tulajdonság - mondta el az InfoRádióban Csorba Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa.

A fajról - amely 400 millió éven keresztül élt a Földön - ráadásul korábban azt gondolták, hogy 65 millió évvel kihalt, akkor, amikor a dinoszauruszok is eltűntek a Föld színéről.

1938-ban azonban kiderült, hogy a halakat és a kétéltűeket összekötő láncszemnek tekintett faj nem halt ki, sőt, az elmúlt 70 év alatt több mint 200-at találtak belőle.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×