eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egyszerre lesz kezelhető a rák és az öregség?

Késlelteti az öregedést egy, a rák megelőzésében kulcsszerepet játszó gén - állapították meg spanyol kutatók, akik szerint felfedezésük hozzájárulhat egy hatékony gyógyszer kifejlesztéséhez.

A spanyol rákkutató intézet vezetője elmondta: kutatásukban olyan génkezelt egereket figyeltek meg, amelyek duplán rendelkeztek a p53 jelű génnel, amelynek rákkal szembeni hatása már régóta ismert. A szakemberek megfigyelték, hogy a gén megkettőzése lassítja az egerek öregedését.

"Mindenki tudja, hogy az öregedést a hibásan működő sejtek felhalmozódása okozza; vagyis a p53 pontosan ugyanazért késlelteti az öregedést, amiért képes megelőzi a rákot" - jelentette ki Manuel Serrano.

A tudósok azt tapasztalták, hogy a p53-mal kétszeresen rendelkező egerek átlagosan még akkor is 16 százalékkal tovább éltek, ha nem vették figyelembe a rák elkerülésének köszönhető élettartam-hosszabbodást.

A gén hatására egy olyan fehérje termelődik, amely biztosítja, hogy a károsodott sejtek elpusztuljanak, ne kezdjenek ellenőrizhetetlen osztódása, ami tumor kialakulásához vezetne. Ha a gén mutálódik, vagy inaktívvá válik, akkor nem működik ez a biztonsági mechanizmus.

Manuel Serrano idézett korábbi kutatásokat, amelyek szerint a keveset evő egerek és férgek tovább élnek; most azonban kimutatták, hogy a dupla p53-mal bíró egerek éhezés nélkül érhetnek meg magasabb kort.

A kutatás lehetővé teszi a p53 képességeit kihasználó gyógyszer kifejlesztését, a tudósoknak azonban még ki kell dolgozniuk, hogyan lehet úgy serkenteni a gén működését, hogy elkerüljék a túlműködés káros hatásait. Utóbbi azzal jár, hogy a termelődő fehérjék túl sok, gyakran egészséges sejtet pusztítanak el.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×