eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Káprázatos kincsekre bukkantak az amatőr régészek

Százötven évvel ezelőtt találtak utoljára olyan értékes vikingleletet Nagy-Britanniában, mint most. A kincsre egy apa és fia bukkant rá fémdetektorral.

A David és Anfrew Whelan által kiásott kincsek a 9. században készültek. A szerencsés amatőr régészek a leletet épségben átadták a British Museumnak.

Az intézmény szakértői szerint az ősi tárgyak némelyike olyan messziről származik, mint Afganisztán, illetve találtak Írországban, Oroszországban és Skandináviában készült értékeket is.

A lelet 617 ezüstérméből és 65 más tárgyból áll, köztük egy arany karperecből és egy aranyozott ezüstedényből, amelyet a mai Franciaország területén készítettek a 9. század első felében.

A szakértők szerint ez utóbbi egyházi célokat szolgált, és a vikingek valószínűleg egy kolostorból ragadták el, vagy adóként kapták.

A kisebb tárgyak túlnyomó többsége nagyon jó állapotban vészelte át az elmúlt századokat, mivel az edény belsejébe rejtette őket utolsó tulajdonosuk. Az edényt ólomzár védte.

A British Museum közölte: az érmék között néhány új és ritka példány is van, amelyek értékes információkat szolgáltathatnak a korai 10. századi Anglia életéről. A feltételezések szerint az értékeket egy jómódú viking vezető áshatta el.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×