eur:
393.52
usd:
367.83
bux:
65907.01
2024. április 23. kedd Béla

Egy egérvírus okoz mellrákot?

Az első tudományos vizsgálatok szerint a közönséges háziegér hordozhat egy olyan vírust, amely mellrákot okozhat az emberben - jelentették be egy nagy nemzetközi mellrákszimpóziumon. A vírus a nyugat-európai, észak-amerikai országokban és Ausztráliában az emlőrák minták 30-40 százalékban mutatható ki, ezzel szemben Ázsiában, ahol az emlőrák jóval ritkább, egy másik egérfaj honos.

Kahán Zsuzsát, a Szegedi Egyetem onkoterápiás klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: az emberi emlőrák mintákat vizsgálva a kutatók találtak egy olyan DNS-szakaszt, amely gyakran ismétlődik. Ez nagyon hasonlít arra a DNS-re, amely a háziegérben kialakuló emlőrákban van jelen.

Érdekes megfigyelés, hogy a génszakaszt csak azokon a területeken élők szervezetében mutatták ki, ahol a háziegér is él, például Európában vagy Észak-Amerikában. Ahol azonban nem él ez az egérfaj - Kínában, Japánban vagy Vietnámban -, ott az emlőrák is ritka.

Ha bebizonyosodik, hogy a melldaganat kialakulásához köze van annak a vírusnak, amely az egerekben is kialakítja a rákot, akkor egy védőoltással védekezni lehetnek a kór ellen. A következő lépés azonban az, hogy döntő bizonyítékokat találjanak a kutatók az állításra.

A Szegedi Egyetem docense elmondta: egy New York-i kutatócsoport több éves kutatásai alapján komoly gyanú van arra, hogy vírusok is szerepet játszhatnak egyes emlőrákok kialakulásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×