eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk

Új világot találtak az olvadó jég alatt

Új fajokat és korábban ismeretlen életközösségeket találtak kutatók az Antarktisz közelében, az elmúlt években leszakadt jégtakaró alatti tengeri életet vizsgálva.

A kis, kamerákkal felszerelt tengeralattjáró segítségével egyebek mellett csordákban haladó tengeri uborkákat és üvegszerű szivacsok erdeit láthatták a tudósok.

Az Antarktisz körüli tenger azért keltette fel a szakemberek érdeklődését, mert a Larsen A jéghegy 1995-ös és a Larsen B 2002-es leszakadása-szétesése előtt ez a tenger 5-12 ezer évig el volt vágva a felszíntől, vagyis a fénytől és az oxigéntől.

A brüsszeli Nemzetközi Sarkkutató Alap (International Polar Foundation) munkatársa, Gauthier Chapelle hangsúlyozta: azért nagyon fontos a terület élővilágának feltérképezése, mert ha nem ismerik meg a jelenlegi állapotot, nem tudják felmérni majd a felmelegedés hatásait sem.

A 14 országból származó több mint 50 tudós 10 héten tanulmányozta a tengeri élővilágot, mintegy 1000 fajt gyűjtöttek be, köztük 15-féle felemáslábú rákot, amelyek valószínűleg korábban ismeretlenek voltak a tudomány számára, az egyik több mint 10 centiméter hosszú.

A kutatókat az is meglepte, hogy a megnyílt élettérbe milyen gyorsan benyomultak az állatok és növények a környező területekről. A minke bálna és a csőrös cetek például meglepően közel úsznak a jég mostani vonalához, a tudósok szerint ez arra utal, hogy máris jelentősen megváltozott a térség ökoszisztémája a jég távozása óta.

Az Antarktiszi-félsziget a Föld egyik leggyorsabban melegedő része, hatvan év alatt 2,5 Celsius fokkal lett magasabb az átlaghőmérséklet; 1974 óta mintegy 13.500 négyzetkilométerrel lett kisebb a jég nagysága.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×