eur:
394.4
usd:
370.36
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

A sasok kiheverték az ötvenes éveket

Minden eddiginél több sast észleltek idei megfigyelési akciójuk során a hazai madarászok - mondta az InfoRádiónak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programvezetője.

Bagyura János közölte: az idei sasszámláláson mintegy 600 sast láttak a madarászok az ország különböző részein, elsősorban réti és parlagi sasokat, illetve néhány szirti sast és egy-két fekete sast.

Utóbbi kuriózumnak számít Magyarországon, telente legfeljebb 3-4 példányt lehet megfigyelni, elsősorban vizes élőhelyek közelében, például Biharugra térségében vagy a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, a Balatonnál vagy a Hortobágyon - tette hozzá a szakember.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programvezetője hangsúlyozta: az utóbbi 30 évben jelentősen nőtt a Magyarországon fészkelő sasok száma, mert ma már zavartalanabbul élhetnek, és szép lassan visszahódították eredeti élőhelyeiket.

Bagyura János úgy véli, hogy az állomány mostanra heverte ki az intenzív vegyszerhasználatot; a sasok az ötvenes-hatvanas években voltak a mélyponton, egyebek mellett a DDT intenzív használata miatt.

Az állami természetvédelem megerősödött, és a vadásztársadalom hozzáállása is megváltozott, már nem lövik olyan mértékben, nem mérgezik a madarakat - említett további okokat a programvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×