eur:
392.58
usd:
365.92
bux:
66778.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem jut célba a hájas fenékbe adott injekció?

Ahogy egyre nő a túlsúlyos emberek száma, úgy lesz egyre nehezebb beadni az oltásokat és más injekciókat. Ezeket gyakran adják fenékbe, mert ott könnyebb elérni az izomzatot. A vastagabb hájrétegen azonban a vékonyabb, rövidebb injekciós tűk már nem hatolnak át, így lehet, hogy a gyógyszer be sem jut rendesen a szervezetbe - állítja egy brit orvos.

Andrew Nisbet doktor a Jersey-i Közkórházban a környék 100 lakóján végzett nem igazán reprezentatív, ámde annál tanulságosabb vizsgálatsorozatot.

Kutatási eredményei azt mutatják, hogy egy jelentős kisebbség esetében az injekciók beadására a leggyakrabban használt tűfélék közül kettővel nem tudják elérni az izomzatot.

Egy, az átlagosnál túlsúlyosabb populáció esetében a hájréteg még vastagabb lehet, ami azt jelenti, hogy hosszabb és vastagabb injekciós tűk bevezetésére lehet szükség, ami persze a pácienseknek is nagyobb fájdalmat jelent.

Tavaly egy dublini kórház kutatói is felvetették: lehet, hogy az injekciók fenékbe adása nem a legmegbízhatóbb módja a gyógyszer szervezetbe juttatásának.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×