eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma
GOTHENBURG, SWEDEN - APRIL 05:  Dressage rider Olga Safronova on Sandro D Amour, starting for Belorussia, competes in the Dressage Grand Prix held at the Gothenburg Horse Show 2019 during Longines FEI Jumping World Cup Final on April 05, 2019 at Scandinavium Arena in Gothenburg, Sweden. (Photo by Julia Reinhart/Getty Images)
Nyitókép: Julia Reinhart/Getty Images

Titokban menekült Lengyelországba egy újabb fehérorosz olimpikon

A lovas bíráló nyilatkozata miatt felkerült a hazaárulók listájára hazájában. Már a tokiói játékok előtt negyvenen szerepeltek rajta.

A tokiói olimpián szereplő Kriszcina Cimanouszkaja futó mellett egy másik fehérorosz élsportoló, Olga Szafronova lovas is Lengyelországba menekült, az ügyet biztonsági okokból eddig nem hozták nyilvánosságra – közölte a lengyel sajtó.

Szafronovát kizárták a fehérorosz olimpiai csapatból, még mielőtt elindult volna a nyári tokiói játékokra. A helyi hatóságok arra hivatkoztak, hogy egyik lovánál doppingszert mutattak ki – közölte a PAP hírügynökséggel a sportolót képviselő lengyel ügyvéd, Tomasz Wilinski.

Az olimpikon a döntés idején Lengyelországban tartózkodott, az ott végzett doppingteszt nem igazolta a Fehéroroszországban emelt gyanút.

Szafronova az eset kapcsán bírálóan nyilatkozott a minszki vezetésről, ennek nyomán felkerült a "hazaárulók" listájára, amelyen akkor már több mint 40 más fehérorosz élsportoló is szerepelt.

A sportolónő akkor humanitárius vízumot kért a lengyel hatóságoktól önmaga, valamint élettársa számára.

Az ügy nyilvánossá tételéről azt követően döntöttek, hogy szombaton Joanna Kluzik-Rostkowska lengyel ellenzéki képviselő segítségével, a minszki lengyel külképviselet közreműködésével Szafronova két másik lovát is sikerült elhozni Fehéroroszországból.

Wilinski ügyvéd szerint a sportolónő lengyel állampolgárságot szeretne kérni, kettős állampolgárként ezt követően Lengyelországot képviselné a nemzetközi versenyeken. Kluzik-Rostkowska azt közölte a PAP-pal: Szafronova jelenleg már "az egyik legjobb, Varsó melletti lovastanyán" tartja lovait és folytatja az edzést.

Augusztus elején kapott lengyel humanitárius vízumot a minszki vezetést szintén bíráló Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz futónő, akit akarata ellenére fel akartak tenni egy Minszkbe induló járatra a fehérorosz olimpiai csapat vezetői a tokiói olimpia során, ő azonban japán rendőri segítséggel diplomáciai menedéket kért a tokiói lengyel nagykövetségen. Lengyelországban Cimanouszkaja ajánlatot kapott pályája folytatására.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×