eur:
393.12
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Hosszú Katinka: össze vagyok zavarodva

Már most várja a jövő évi budapesti úszó világbajnokságot a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, aki Rióban adott interjút az InfoRádió munkatársának, Kaposi Dávidnak.

Néhány napja fejezte be szereplését a riói olimpián – sikeresen – hány nap pihenőt hagyott magának, mikor kezdi újra az edzéseket?

Eléggé össze vagyok zavarodva, hogy hány nap telt el a verseny óta. Még itt vannak a szüleim, és azóta nem edzettem, de ma este mennek haza, valószínűleg holnap már elkezdek edzeni. Most kezdődik a rövid pályás szezon, ami nekem egy kis pihenő, mert más. Nagyon élvezem – igazából másfél éve nem úsztam rövid pályán, szinte kikapcsolódás.

Ilyenkor, gyakorlatilag újrakezdéskor milyen munkát végez?

Hasonlót, mint előtte. Erőfejlesztéssel és úszással kezdjük.

Három aranyéremmel és egy ezüstéremmel zárja az olimpiát. Melyik éremre a legbüszkébb?

Ez nehéz kérdés. Igazából a 400 vegyes azért nagyon értékes nekem, mert bőven, több mint két másodperccel sikerült megdöntenem a világcsúcsot, amit már nagyon régóta kergetek. Már Rió előtt is időbeli céljaink voltak, mindig próbálunk magunkra koncentrálni, arra, hogy mit tudunk elérni. Azt azért reméltük vagy gondoltuk, ha sikerül ez a 4:26, akkor valószínűleg nem tudnak majd megelőzni. Érdekesség, hogy 4:28:04 volt a világcsúcs és mi mindig is 4:26-ra készültünk- valahogy szóba se került a 4:27 és pont a 4:26 sikerült. Akkor lettem először olimpiai bajnok, azt beszéltük előzőleg, ha összejön ez a 400 vegyes az első nap, akkor onnantól kezdve minden bónusz. Nagyon élveztem az egész versenyt, az elsőtől kezdve teher nélkül, csak versenyeztem, ahogy év közben is szoktam.

Mi adja a legtöbb motivációt a következő időszakra, lehet, hogy pont az, hogy az egyik számban nem nyert?

Az is. Mindenféleképpen. Madeline Diradonak, aki megvert 200 háton, ez volt az utolsó versenye, arannyal vonul vissza, én meg szeretnék ott lenni Tokióban is – ez egy kis plusz motiváció. Egy év múlva Budapesten lesz a világbajnokság, nagyon közel van, és ez iszonyatosan nagy motiváció. Szerencsémre a pályafutásom alatt sokat úsztam Magyarországon. Az Európa-bajnokságon hihetetlen hangulat volt, fantasztikus volt magyar szurkolók előtt úszni. Most még nagyobb lesz ez az esemény, alig várom, és azon vagyunk, hogy hasonlóan fel tudjunk készülni.

Akkor most egy évre terveznek előre, vagy ugyanúgy négyéves ez a ciklus, ahogy London és Rió között volt?

Tokióig tervezünk, az a hosszútávú cél. Örülök, hogy Budapest jövőre van, mert nincs időm hátradőlni – ez pont jól jön ki. Nem az utolsó pillanatban jövünk rá, hogy többet kellett volna készülni.

Milyen finomhangolásokat kell végrehajtani abban a programban, amit az elmúlt négy évben végeztek?

Még mindig nagyon sok minden van technikailag, amin lehetne javítani. A 400 vegyes volt az az egyetlen, ami tökéletesre sikerült. Persze azon is lehetne még javítgatni, de a rajttól kezdve a fordulókig technikailag és fejben is úgy jött ki minden, ahogy elterveztük. Azt éreztem, hogy akár 200 vegyesen is lehetett volna világcsúcs. Az volt az egyetlen olyan szám, ahol picit éreztem a nyomást, bár már volt két aranyam, azt mindenki előre beleszámolta. Talán ezért sikerült görcsösebbre az az úszásom. Úgy érzem, van még bennem bőven. 200 háton már éreztem a fáradtságot, nagyon sokszor ugrottam vízbe a héten. A világbajnokságon más a program, más sorrendben jönnek a versenyszámok egymás után. Remélem, még jobban tudok úszni jövőre.

Már az olimpia előtt bejelentette, hogy ősszel indul a klubja, mire, hány versenyzőre, gyerekre számít?

Még nincsenek információim, kizártuk magunkat Shane-nel a céges dolgokból. Remélem, minden rendben lesz, a csapat jól felkészült a szeptemberi indulásra. Mi még Rióban próbáljuk átélni a történteket, augusztus végén ha, hazaérünk, látjuk majd a számokat: hányan jelentkeztek. Azt is nagyon várjuk, mert nagyon szeretünk dolgozni.

Az úszó szövetség vezetője azt mondta, új fejezetet nyitna a kapcsolatukban, kapott már megkeresést ezzel kapcsolatban?

Elsősorban a versenyre koncentráltunk meg a szüleimre, egyelőre ezzel még nem foglalkoztunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×