eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az új csodafutó Dél-Afrikából érkezett

A jamicai Usain Bolt sikerét hozta a riói olimpia kilencedik napja, miután megvédte címét 100 méteres síkfutásban. A férfi teniszezők versenyében a brit Andy Murray is megvédte ötkarikás elsőségét.

Usain Bolt sporttörténelmet írt: sorozatban harmadszor is megnyerte a férfi 100 méteres síkfutás olimpiai aranyérmét. Korábban még soha senki, sem férfi, sem nő nem volt képes hasonló bravúrra az olimpia talán legklasszikusabb versenyszámában.

Szenzációs idővel győzött a férfi 400 méteres síkfutásban a dél-afrikai Wayde van Niekerk, aki 43 nulla háromra javította Michael Johnson 17 éves, 1999-as világcsúcsát.

A britek öt aranyat is nyertek vasárnap, fele annyit, mint az első nyolc versenynapon.Andy Murray győzött a tenisz férfi egyes versenyszámában, megállította Juan Del Potrót. Murray 1896 óta az első férfi teniszező, aki megvédte olimpiai bajnoki címét egyesben.

Max Whitlock két arannyal is gazdagodott, abból az egyik lólengésben nyerte. Londonban bronzérmes volt Berki Krisztián és a most is ezüstérmes honfitárs, Louis Smith mögött. Egyelőre ő a brit olimpiai küldöttség legsikeresebb tagja, két arany- és egy bronzéremmel.

Brit siker született golfban is, 112 év után van ismét friss olimpiai bajnoka a sportágnak. A legnagyobbak távollétében Justin Rose nyert.

Visszatérve a teniszre, meglepetés született a párosszámokban. A hölgyeknél a svájci színekben induló Martina Hingis, Bacsinszky Tímea kettős kikapott a Vesznyina, Makarova orosz kettőstől. Vegyes párosban Bettanie Mattek-Sands és Jack Sock kettőse győzött Venus Williams és Tajeev Ram ellen.

Sportlövészetben újabb olasz arannyal zárultak a versenyek. Niccolo Campriani második aranya hazája negyedik riói elsőségét jelentette ebben a sportágban.

A férfi vízilabdában kialakult a negyeddöntő párosítása. A Magyarország–Montenegró mérkőzés mellett Horvátország–Brazília, Görögország–Olaszország és Szerbia–Spanyolország mérkőzést rendeznek. Ha a magyar válogatott bejut az elődöntőbe, a horvátokkal vagy a brazilokkal találkozik majd.

Az éremtáblázaton továbbra is az Egyesült Államok vezet, 26 aranyéremnél jár. A szenzációsan szereplő britek megelőzték a kínaiakat a második helyen, mindkét küldöttség 15 aranyat gyűjtött eddig. A britek négy éve Londonban, hazai környezetben csak eggyel álltak a mostaninál jobban, akkor 16 aranyérmet gyűjtöttek addig.

Kilenc aranyérme van az oroszoknak, nyolc a németeknek, hét a franciáknak, az olaszoknak és a japánoknak, az elmúlt napokban feljöttek a nagy európai sporthatalmak. Magyarország a tizenegyedik. Londonban a kilencedik nap után minden fajta éremből kevesebbünk volt, mint most.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×