eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szilágyi Áron: Fejest ugrottam az ismeretlenbe

A második olimpiai aranyéremhez küzdelmesebb út vezetett - mondta Szilágyi Áron, immár kétszeres olimpiai bajnok kardívivó az InfoRádió munkatársának Rióban.

Mi a nehezebb: a csúcsra felérni vagy ott maradni?

Nehéz kérdés, amire nem is igazán találom a választ. A londoni győzelmem azért volt simább, mert olyan kegyelmi állapotban vívtam végig az egész napot, hogy jöhetett bármilyen szituáció, akárki lehetett az ellenfél, meg tudtam oldani mindent. Ez a riói sokkal dolgosabb, küzdősebb öt asszó volt és nem voltam olyan állapotban, mint Londonban. Nagy erőfeszítéseket kellett tenni, hogy megnyerjem az asszóimat.

Tavaly ilyenkor váltott edzőt, hogyan indult az új út?

Bíztam abban, hogy Decsi Andrással a közös munka meghozza majd a gyümölcsét. Picit fejest ugrottam a mély vízbe, az ismeretlenbe, de úgy éreztem, ki fogjuk tudni alakítani azt, ami szükséges a közös munkához. Így is lett, már az első hónapokban elég jól összehangolódtunk, a vége felé már rendkívül harmonikusan tudtunk együtt dolgozni, nagyon egy húron pendült az agyunk. Nem is számítottam erre, de nagyon jó volt megélni, hogy nyugodtan, de pozitívan zajlott a felkészülés.

Tudta szerdán, hogy ez lesz az a nap?

Egyáltalán nem. Úgy utaztam ki a busszal a versenyre, hogy ne legyen rajtam teher, ne lássa senki, hogy szorongok, hogy van bennem drukk, mert én ezt egyszer már megcsináltam Londonban, megnyertem azt az öt asszót, ugyanazt kell végigcsinálnom ezen az olimpián is, ugyanúgy tizennégy méteres lesz a pást és ugyanúgy egy ellenfél jön szembe. Ezek a gondolatok jól tudtak segíteni.

Ehhez a sikerhez is fontos volt a sportpszichológusok segítsége?

Természetesen a mentális felkészülésem is masszív részét képezte az elmúlt heteknek, hónapokban. Örülök annak, hogy ismét egy jó napi formát sikerült kihoznom magamból, hogy jól tudtam reagálni a helyzetekre, a gödörből, ha belekerültem, ki tudtam mászni. Kellett ez is a sikerhez.

Az olimpia előtt azt mondta, a rutinja mellett a frissességére is szükség lesz, a következő időszakra is marad ez a két fő fegyver vagy van még valami, amit elő lehet húzni?

Majd át kell gondolni, hogyan vágunk neki a következő négy évnek, mik a céljaink és hogyan szeretnénk formálni a vívásomat. Le fogunk ülni az edzőmmel és hosszabban átbeszéljük, de most egy kis szünet, regeneráció, pihenés következik. A Világkupa-sorozat előtt meglátjuk, hogyan vágunk annak neki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×