eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Magyar az egyetlen női bíró a dzsúdóban

A riói olimpia cselgáncstornáján a 14 bíró között egyetlen nő található: Fridrich Annamária. Személyében 16 év után kapott újra megbízatást magyar bíró dzsúdóban.

A magyar bíró a szerdai nap során egymás után vezette a meccseket a 2-es Karióka arénában.

"Azért voltunk többet fönn, mert a 14 bíróból négyet kivettek a selejtezők után pihentetni, mert úgy látták a négy nap során, hogy nem tudták a maximumot nyújtani. Ezért tíz bíróra maradt az összes meccs levezetése" - nyilatkozott az MTI-nek Friedrich Annamária.

Hozzátette: egyetlen nőként ugyanúgy kap férfi és női meccseket, könnyebbeket, nehezebbeket, mint férfi kollégái, közte a brazil dzsúdósok találkozóit, amelyek a legnehezebbeknek számítanak a hazai közönség miatt.

"Mindenkinek van egy száma, s a számítógép sorsolja, hogy ki melyik találkozót vezeti. A meccs előtt pár perccel tudjuk meg, ki megy fel a tatamira" - árulta el.

Fridrich Annamária elmondta, bár jól ismeri az egész mezőnyt, s tudja, kitől, mire lehet számítani, azért egy olimpián mindig akad "jócskán meglepetés":

"Jöttek olyanok, akik eddig estek keltek, vagy nem is láttuk még ilyen szinten versenyezni őket, ide jöttek, s megvernek egy világbajnokot."

A cselgáncstornán eddig egy kisebb botrány történt, a 81 kg-ban induló, brazil származású libanoni Nacif Elias, miután leléptették, nem volt hajlandó elhagyni a tatamit, a közönség pedig hosszan tüntetett mellette.

"Ebben volt jó is, meg rossz is. A rossz az volt, hogy nem volt hajlandó elfogadni a bírói döntést, egy meg nem engedett technikát használt, úgy fogta meg az ellenfele karját, hogy közben ráfeszített a könyökére, ez szabálytalan, leléptetés jár érte. Ő cirkuszolt, az edzője is heccelte. Viszont utána, amikor megnézte a videót, nagyon szép gesztust tett, visszament a szőnyegre pár mérkőzéssel később, s meghajolt a bírói kar felé, ezzel fejezte ki bocsánatkérését." - fogalmazott Fridrich Annamária, jelezve, a videózás nagy segítséget jelent, mert az utóbbi években nagyon felgyorsult a dzsúdó.

"Olyan akrobatikus ügyességgel tudnak egy dobást megkontrázni, illetve annak a kontráját egy rekontrával módosítani, hogy egyszerűen néha szemmel követhetetlen az, ami történik a szőnyegen. Ilyenkor a kollégáink lassítva többször visszanézik, elemzik, mi történt, így biztos, hogy helyes ítélet születik." - mondta a világ legjobb női cselgáncsbírója, aki négy fiú édesanyja:

"Hat, tíz, tizennégy és tizenhat évesek, s izgatottan nézik otthon a cselgáncsközvetítést, hátha látják a mamát a szőnyegen."

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×