eur:
386.38
usd:
355.17
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

A szerdai versenynap külföldi összefoglalója

Szilágyi Áron címvédése mellett több sporttörténelmi pillanatot hozott a riói olimpiai játékok ötödik versenynapja.

Az olimpiák történetében először szerzett aranyérmet egyéni induló. A kuvaiti Fehaid Aldeehani országának szövetségét a NOB felfüggesztette, a versenyző így a világszövetség zászlaja alatt, egyéni indulóként indulhatott. A kuvaiti hadsereg tisztje visszautasította, hogy a megnyitón a NOB zászlaját vigye, igazságtalannak tartotta a felfüggesztést. Férfi dupla trapban nyert olimpiai bajnoki címet, egyébként Sydneyben és Londonban már szerzett egy-egy bronzérmet.

Sporttörténelmet írt az amerikai Kristin Armstrong, aki csak névrokona a Tour de France-ok megbukott szereplőjének, noha sokan összetévesztik Lance Armstrong feleségével, aki szintén Kristin. A 43 éves kerékpárosnő Peking és London után Rio de Janeiróban megnyerte a női időfutamot.

A svájciaknak is megvan az első aranya, az országúti kerékpárosos férfi időfutamát Fabian Cancellara nyerte meg, aki nyolc éve Pekingben már győzött ebben a számban. Az idei Tour de France győztese, a brit Chris Froome harmadik lett.

Meglepetés született női tőrvívásban, ahol sokan előre odaadták volna az aranyérmet az olasz Elisa Di Franciscának: 2000 óta ebben a számban előbb háromszor a legendás honfitársnő, Valentina Vezzali győzött, majd Londonban átvette tőle a stafétát Di Francisca. A címvédő, ahogyan Szilágyi Áron is, újra döntőt vívhatott, de ott kikapott az egyébként Mohamed Aidát is búcsúztató Inna Gyeriglazovától. Nagyon szoros volt a döntő, 12-11-re nyert az orosz vívónő.

Cselgáncsban mindkét arany a japánoknak jutott, akik már a kilencedik érmüket nyerték a tatamin. Olimpiai bajnok lett a férfi 90 kilogrammban Baker Mashu, akinek egyébként amerikai az édesapja.

A japánoké lett az egyéni összetett aranya a férfi tornászoknál, az utóbbi idők legnagyobb alakja, a csapatban is már aranyérmes Utimura Kohei megvédte londoni elsőségét. Legutóbb 1972-ben, 44 éve fordult elő, hogy ebben a számban valaki megvédje olimpiai elsőségét. A nagy előd is japán volt, a legendás Kató Szavao.

A brazil futballisták végre magukra találtak, 4-0-ra verték a dánokat, s továbbjutottak a csoportból. Az argentinok ellenben kiestek.

A szerb férfi vízipóló-válogatott ellenben kiesésre áll, miután 6-5-re kikapott a braziloktól, s csak ötödik egyelőre a csoportban. A házigazdák eddig minden meccsüket megnyerték a férfi pólótornán!

 Négy ország versenyzői nyertek aranyérmet a négy úszóviadalon. A férfiak 200 méteres mellúszásában a kazah Dmitrij Balandin győzött, míg az ausztrál Kyle Chalmers 100 méter gyorson diadalmaskodott. A nők 200 méteres pillangóúszását Mireia Belmonte Garcia nyerte meg, ezzel első spanyol női úszóként nyert aranyérmet az olimpiákon. A 4x200 méteres női gyorsváltók versenyében az Allison Schmitt, Leah Smith, Maya Dirado, Katie Ledecky összetételű amerikai csapat győzött, a magyarok Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka összeállításban hatodikként zártak.

 A teniszben nem folytatódtak a meglepetések, miután az eső az összes mérkőzést elmosta. Rafael Nadal örült ennek a legjobban, akinek három mérkőzése is lett volna, egyetlen napon.

Az éremtáblázaton az Egyesült Államok vezet az ugyancsak tíz arannyal álló Kína előtt. Harmadik Japán hat negyedik Magyarország öt elsőséggel. Oroszország, Dél-Korea és Ausztrália küldöttsége négy-négy aranynál jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×