eur:
388.68
usd:
361.61
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

"Nincs okunk aggodalomra, Hosszú Katinka nem először vállal ilyen sokat"

Az úszóversenyek már magyar idők szerint szombaton kora este megkezdődnek a riói olimpián, az első érmeket pedig vasárnap hajnalban osztják. A rekordlétszámú magyar csapat esélyeiről Sós Csaba, a magyar szövetség szakmai alelnöke beszélt az InfoRádióban.

A szövetségi kapitányhoz hasonlóan az alelnök szerint is 4-5 érem a reális az úszóknál, amiből akár négy is lehet aranyérem, de elképzelhető ennél több is.

„Lehet bármennyi, lehet kevesebb is. Volt arra példa az úszóknál is, hogy egy olimpia sikertelenül végződött, pedig két aranyra meg még érmekre is volt esély” - fogalmazott Sós Csaba.

A Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke emlékeztetett arra, hogy négy számban magyar, a világranglistát vezető Cseh László, kettőben pedig Hosszú Katinka úszta eddig a világ legjobb idejét.

„Hosszú Katinka a váltóval együtt hat számban is indul. Nagyon nagy terhet vállal ezúttal is, 200-on és 400-on egyértelműen favorit” - jelezte.

A szakvezető kiemelte, volt olyan úszó, aki nyolc számban indult, és mindet meg is nyerte. Hosszú Katinka nem először vállal ilyen sokat, nincs okunk aggodalomra – jegyezte meg.

„Cseh László nemcsak az olimpiákról, hanem minden világversenyről éremmel jött haza, akkor is, amikor gyengébben sikerült a szereplése. Ő egy kivételes klasszis, akinek csak az olimpiai aranyérem hiányzik a gyűjteményéből, tehát nyilvánvalóan az a célja, hogy beteljesítse pályafutását. Nem hinném, hogy van Magyarországon ember, aki ne kívánná, hogy ez sikerüljön neki” - hangsúlyozta Sós Csaba.

A Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke kiemelte, kötődik egy nagyon erős érzelmi töltés ezekhez a versenyszámokhoz. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a pillangóúszás a világklasszisok és a legintelligensebb úszók terepe, ahol akár úszik magyar, akár nem, mindig roppant szoros a verseny.

„Sokszor szenzációs momentumok tarkítják az ütközetet, gondoljunk például a pekingi Phelps–Cavic 100 méteres pillangó utolsó egy századára: még 99 méternél is az ellenfél vezetett. Ki is kell jönni a falnak, jól kell sikerülni a fordulónak, háromszor kell leúszni, a célba érkezésen a világ múlhat” - emelte ki az alelnök.

Hozzátette, hogy nemcsak Phelps, hanem a dél-afrikai Chad le Clos is esélyes, és ott van a japán is, aki úszott már annyit, amennyivel Cseh László vezeti az idei világranglistát.

„A világranglista alapján bizony még sűrűbb a kép, ott van egy fiatal lengyel gyerek, akire Kazanyban a kutya nem figyelt, harmadik lett, mögöttünk volt, de nagyon közel volt és nagyon jött a végén. Ott van Phelps, aki nyilvánvalóan bővíteni akarja a gyűjteményét és eredetileg ő mégiscsak pillangóúszó, azon belül is 200-as. Ez egy férfias, emlékezetes csata lesz, és bízunk abban, hogy ezúttal Laci felé fordul az a pici szerencse, ami szintén kell a győzelemhez” - hangsúlyozta Sós Csaba.

Gyurta Dániel 200 mellen címvédőként utazik, aki az elmúlt időszakban keveset versenyzett és minden energiáját az olimpiai felkészülésre fordította. A szakvezető úgy vélte, csak így nyerhet.

„Annak idején Darnyi Tamás, a 1992-es barcelonai olimpia előtt a 1991-es Európa-bajnokságot is kihagyta. Az úszókról tudni kell, hogy ők is idősödnek, hiába tűnik úgy a nézőknek, hogy fiatalemberek, nagyon nem mindegy a regeneráció és a terhelhetőség szempontjából, hogy valaki 20 éves vagy 30” - hangsúlyozta.

A szakvezető Verrasztó Dávidról és Kapás Boglárkáról és a 4x200-as női gyorsváltó éremesélyeiről is beszélt.

„Verrasztó Dávidnak tanítani való a pályafutása, mérhetetlen hosszú, rendkívül mély hullámvölggyel tarkítva és visszakapaszkodva, végül a csúcsra jutva. Nagyon magabiztos úszó lett, és olyan személyiségváltozáson is átment, amit mindenki pozitívnak ítél: tapasztalt, érett úszó lett és úgy is viselkedik. Kapás Boglárka pedig már tavaly Kazanyban is, de idén az Európa-bajnokságon tarolt az örömúszásával. Ez a lendülete minden bizonnyal tovább fog tartani. A női 200-as váltót nem látom annyira esélyesnek, de akár még az is lehet” - vélte Sós Csaba.

A meglepetésemberekről is beszélt a szakvezető.

„Kenderesi Tamás nagyon berobbanhat, és van a magyar csapatban egy nagyon tehetséges kislány a Kései Hajni, aki nagyon kiválóan szerepelt az ifjúsági Európa-bajnokságon. Az még nem biztos, hogy olyan produkcióval áll elő, amit a magyar közvélemény is fajsúlyosnak tart, de ebben a fiatal életkorban a versenyről versenyre is lehet akkora ugrás, hogy bármi megtörténhet” - hangsúlyozta Sós Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×