eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ez történik most az olimpiai lánggal Rióban - fotó

Csütörtökön Rio de Janeiro híres tengerpartján halad az olimpiai láng.

Ez történik most az olimpiai lánggal Rióban - fotó

Korábban összecsapások törtek ki a rendőrök és a tüntetők között Rio de Janeiróban, miközben az olimpiai láng megérkezett a brazil nagyvárosba, a 2016-os ötkarikás játékok helyszínére. A fáklya útja azóta zavartalan.

A rendőrség helyi idő szerint szerdán könnygázt, paprikasprayt és gumilövedéket vetett be a köveket dobáló tüntetőkkel szemben Duque de Caixas városrészben, amely mintegy 20 kilométerre fekszik az olimpiai falutól. A gumilövedékek megsebesítettek egy tízéves kislányt, akit kórházba szállítottak - jelentette az MTI az O Globo című brazíliai napilapra hivatkozva.

A demonstrálók között nagy számban voltak diákok és egyetemi oktatók, akik az oktatás siralmas helyzete ellen tüntettek. Az elmaradt fizetések miatt néhány brazíliai egyetemen teljesen ellehetetlenült az oktatás.

A tiltakozó tömegből "El veled, Temer!" kiáltásokat is lehetett hallani. Michel Temer alelnökből lett Brazília ideiglenes elnöke, miután a költségvetés kozmetikázása miatt május elején egy bizalmatlansági eljárás keretében felfüggesztették Dilma Rousseff államfőt. Rousseff szerint alelnöke elárulta őt, és politikai ármány áldozata lett.

Eközben az olimpiai láng szerda este megérkezett Rióba. Az utolsó kilométereken számos híresség is viszi a fáklyát, szerdától péntekig több mint 600 brazil futhat majd vele az olimpia városán át vezető 90 kilométeres szakaszon.

A lángvivők csütörtökön a Copacabana strand mentén futnak, majd pénteken a Corcovado-hegy tetején álló Megváltó Krisztus-szobor és a város másik jelképének számító Cukorsüveg-hegy érintésével a tűz megérkezik a Maracana Stadionba.

Eddig csak elvétve zajlottak tüntetések a több mint 300 brazíliai települést érintő fáklyás futás útvonalán a mintegy 10,5 milliárd euróba (több mint 3000 milliárd forintba) kerülő XXXI. nyári olimpiai játékok ellen. A Riótól 170 kilométerre nyugatra fekvő Angra dos Reisben zajló demonstráció alatt rövid időre ki is aludt a láng.

A kép forrása: Twitter

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×