eur:
392.76
usd:
365.49
bux:
66550.85
2024. április 26. péntek Ervin
HAARLEM, NETHERLANDS - DECEMBER 08: Queen Maxima of The Netherlands visits OBS De Globe school to see the music lessons ahead of the Christmas concert of the largest school band next week initiated by More Music in the Class on December 8, 2022 in Haarlem, Netherlands. Queen Maxima is joined by singer Jeangu Macrooy. (Photo by P van Katwijk/Getty Images)
Nyitókép: P van Katwijk/Getty Images

Ez bizony hír: a holland királyné a hollandoknak szurkol péntek este

A holland királyné az Oranjénak szurkol majd a ma esti labdarúgó-világbajnoki negyeddöntőben. Nyilván így önmagában nem lenne hírértéke a közlésnek, s alapesetben nem is tartotta volna ezt fontosnak közleményben tudatni az RVD, a holland Kormányzati Tájékoztatási Szolgálat szóvivője. De…

A királyné, eredeti nevén Máxima Zorreguieta Cerruti ugyanis argentin, édesapja hajdanán a Videla-kormány mezőgazdasági minisztere volt. Vilmos Sándor király felesége a Máxima, Hollandia királynéje nevet viseli. A hivatalos kommüniké szerint „holland nőként és Hollandia királynéjeként Hollandiának fog szurkolni”.

A Buenos Aires-i születésű Máxima Zorreguieta 2001 áprilisában gyorsított eljárással kapta meg a holland állampolgárságot, egy hónappal azelőtt, hogy feleségül vette őt Vilmos Sándor, akkori trónörökös. Király és királyné lettek 2013-ban, miután Beatrix királynő lemondott a trónról.

Máxima kettős állampolgársága mindig is viták forrása volt Hollandiában, különösen a jobboldali politikusok körében,

de az argentin törvények nem teszik lehetővé, hogy a királynő lemondjon születési állampolgárságáról, ezért mindkettőt megtartja.

Máxima ugyanebben a szerepben volt már 2014-ben is, amikor a holland és az argentin válogatott legutóbb vb-mérkőzést játszott egymással.

Az emberi jogi kérdések katari kezelésével kapcsolatos holland kritikák miatt a király és a királyné nem utazott Dohába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

A befektetők hozzászoknak akár egy alacsony, akár egy magas kamatszinthez, miközben a piaci körülmények már megváltoztak. Amire pedig megszokják a megváltozott (jelen esetben magasabb) kamatszintet, akkor az már nem elérhető számukra. Korábban azzal kellett küzdeni, hogy mindenki fektesse be a pénzét, ne hagyja parlagon, most pedig arról kell meggyőzni a befektetőket, hogy nem a 10-12 százalék a normalitás, hanem a 6-7 százalék, mondta el a Portfolio-nak Szécsényi Bálint. Az Equilor elnök-vezérigazgatójával a megváltozott befektetési környezetről, a mesterséges intelligencia, a forintgyengülés és az infláció hatásairól, és a hazai befektetési szolgáltatók közötti versenyről is beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×