eur:
391.94
usd:
366.68
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A pályát locsolják a katari labdarúgó-világbajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Marokkó-Horvátország mérkőzés előtt az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. november 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Nusad Szekkajil

Egy éjszaka alatt 12 százalékkal nőtt a vb-stadionok kapacitása

A nyitómeccs helyszínének, az al-Bajt Stadionnak például 60 ezer helyett már 68 895 széke van.

A legnagyobb stadion, a Luszail is hasonló "növekedésen" ment át: 80 ezer helyett 88 966 embert tud már fogadni a The Guardian cikke szerint. Az adatok azt követően változtak meg hivatalosan, hogy a meccsek látogatottsága meglepő módon felülmúlta a stadionok kapacitását.

A szervezőkhöz közel álló források szerint az eredeti stadionkapacitások a FIFA elvárásait mutatták, azaz hogy minimum 40, 60 és 80 ezer férőhelyes stadionokat követeltek meg. Ezeket az adatokat is tüntették fel a katariak, ám azóta kiderült, hogy a médiának, szponzoroknak fenntartott helyekre nincs olyan mennyiségben szükség, mint ahogyan azzal eredetileg terveztek.

A Luszail 92 ezer embert is be tud fogadni, he nem számolunk a médiával – állítja a forrás. Most a kezdeti 380 ezer helyett már 426 221 fő a stadionok befogadóképessége.

Továbbra is kérdéses ugyanakkor az, hogy

miért van annyi üres szék a meccseken.

A Luszailban kedden 88 ezer ember látta az argentinok vereségét, de láthatóan sok hely maradt üresen. A legvalószínűbb magyarázat, hogy sokan bár jegyet vettek, mégsem mennek el a meccsre. A legtöbb üres hely a legdrágább kategóriájú székek körül található, ez valószínűsíti, hogy a szponzorok nincsenek ott.

Az is lehetséges, hogy sok helyi drukker nem megy el mégsem a meccsekre: a FIFA korábban nyilvánosságra hozta, hogy a legtöbb jegyet katariak vették meg, a pontos számot ugyanakkor nem hozták nyilvánosságra. A The Guardian találkozott olyan katarival, aki két felhasználói fiókkal 20 meccsre váltott jegyet – ez nem legális, de gyakori taktika. Az is lehet, hogy olyan külföldi látogatók, akik jegyet vettek, mégsem utaztak el Katarba végül.

A helyszínen is árulnak jegyeket: könnyen megtörténhet az is, hogy ezek nem találnak gazdára, ettől foghíjasak a stadionok.

Az azonban biztos, hogy a szervezők túlbecsülték a tornára érkező emberek számát – a FIFA elnöke, Gianni Infantino pénteken azt mondta:

"Hárommillió ember nézi majd a lelátókon a meccseket."

Ez az állítás nem mindig felel meg annak, amit láthatunk.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×