eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Moszkva, 2018. július 11.A horvát Mario Mandzukic (k) csapattársaival ünnepel, miután gólt lőtt az oroszországi labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében játszott Horvátország - Anglia mérkőzést követő hosszabbításban a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. július 11-én. Horvátország hosszabbítás után 2-1-re győzött.(MTI/EPA/Peter Powell)
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Horvátország a ráadások mestere

A mostani horvát aranygeneráció nemcsak, hogy az 1998-as gárda nyomába lépett, de túl is szárnyalta azt. A Luka Modrić köré épített csapat 0-1-ről fordított, s 2-1-re megnyerte a világbajnoki elődöntőt Anglia ellen. Davor Šuker generációja húsz éve vezetésről elveszítette 2-1-re a vb-elődöntőt, most ugyanígy megnyerte.

2010 óta először játszik olyan csapat majd a világbajnoki döntőben, amely történetében először jutott a fináléig. (Akkor a spanyolok meneteltek.) A horvátok eddigi történetük legnagyobb sikerét érték el. Csatáraik közül Ivan Perišić és Mario Mandžukić is a második gólját érte el a tornán. Chris Waddle, az angolok egykori játékosa egyértelműen fogalmazott, mi volt a horvátok feltámadásának eredeztetője: Modrić külön klasszist képvisel.

Az angolok már az ötödik percben vezetést szerezte Kieran Trippier a válogatottban szerzett első találatával. Szabadrúgásból talált a kapuba, ez volt a háromoroszlánosok első szabadrúgásgólja a vb-ken David Beckham 2006-os lökete óta.

Világbajnoki elődöntőben 1958 óta nem született ilyen gyors gól!

A második félidő elején megváltozott a játék képe, az addig fölényben lévő, helyzeteket kihagyó angolok kezéből a horvátok kicsavarták az irányítást. Vrsaljko a jobb oldalról küldött beadása után Perišić kihasználta, hogy az angol védők nem kellően agresszívek, megelőzte Kyle Walkert, s a védő feje mellől berúgta az egyenlítő gólt. A fordulattól a horvátok újabb energiákat nyertek, ebben a periódusban ők dönthették volna el a mecset, de nem volt szerencséjük, Perišićnek éppen úgy balszerencséje volt, mint az oroszok ellen, a kapufáról kipattant a labdája.

A hosszabbítás első részében az angolok irányítottak, de aztán a cserékkel még egy utolsó lendületet kapó horvát csapat kihasználta, hogy az angol védők újabb párharcot veszítettek. Perišić fejese Mandžukić elé jutott, aki megszerezte a győztes gólt. Horvátország az egyenes kieséses szakaszban 90 perc alatt nem tudott mérkőzést nyerni, most két megnyert tizenegyespárbaj után „előrehozta” a döntést. Az angolok a végén már emberhátrányban szenvedtek, Trippier sérülése miatt.

Anglia eddig öt elődöntőt játszott világ-, vagy Európa-bajnokságon, s ezek közül csak az 1966-os, hazai rendezésűt nyerte meg. Veszített az 1968-as Eb-n a jugoszlávok, 1990-es vb-n a németek, 1996-os Eb-n ugyancsak a németek, s végül most a horvátok ellen. Ettől még tény: ez a valaha volt legjobb vb-szereplése (az 1990-essel holtversenyben) nem otthon rendezett világbajnoki tornán.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×