eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 3. szombat Hermina
CHATEAUROUX, FRANCE - JULY 28: Kim Yeji of Team Republic of Korea prepares to shoot during the Womens 10m Air Pistol Final on day two of the Olympic Games Paris 2024 at Chateauroux Shooting Centre on July 28, 2024 in Chateauroux, France. (Photo by Charles McQuillan/Getty Images)
Nyitókép: Charles McQuillan/Getty Images

Nem minden a tesztoszteron – bizonyos sportokban jobbak a nők, mint a férfiak

A tudósok kiderítették, hogy miért erősebb sok esetben a gyengébbik nem.

Bár több mint negyven év telt el azóta, de Penny Lee Dean még most is élénken emlékszik a hidegre. 1978-at írtak akkor, és a sportolónő arra készült, hogy megdöntse a La Manche-csatorna átúszásának rekordját. Mint mondja, kegyetlen edzéseket tartott a csontig hatolóan hideg vízben. Néha annyira átfázott, hogy még a hosszú, forró fürdők sem tudták felmelegíteni.

"Begörcsölt a kezem, a lábam, de nem hagytam abba, mert meg akartam dönteni a rekordot" – mesélte a BBC újságírójának. Szerinte a nők jobban bírják az ilyen megpróbáltatásokat, mint a férfiak, ezért nagyobb teljesítményre képesek. Meggyőződését tudományos kutatások is alátámasztják.

Øyvind Sandbakk, a The Artic University of Norway tanára, és a Norvég Élsport Iskola (NTG) igazgatója úgy véli, ennek egyaránt vannak lelki és fiziológiai okai. Vizsgálataik kiderítették, hogy míg a hagyományos sportágakban a két nem világrekordjai között átlagosan 8-12 százaléknyi az eltérés, ez a különbség a hosszútávú versenyek esetében jelentősebb kisebb.

"Az ultraversenyek eredményeit ugyanis olyan tényezők is befolyásolják, mint az időjárás vagy a fájdalomtűrő képesség" – nyilatkozott a professzor.

A nők többnyire jobban tűrik a megpróbáltatásokat, a fájdalmat, a fáradtságot. A férfiak viszont azokban a sportokban teljesítenek jobban, amelyek főleg a felsőtest izomzatát veszik igénybe. Érdekes módon a nemek közti eltérés a kamaszkor előtt éppen fordított, vagyis a pubertást megelőzően a lányok a legtöbb sportágban jobb teljesítményt nyújtanak, mint a fiúk. A serdülőkort követően aztán egyértelműen a fiúk a jobbak, amit korábban a magasabb tesztoszteronszinttel magyaráztak a tudósok, ám kiderült, hogy ez nem teljesen fedi a valóságot.

"A több tesztoszteronnal rendelkező nők nem feltétlenül képesek nagyobb sportteljesítményre" – írja könyvében Maggie Mertens. A Jobban gyorsabban, messzebbre: hogyan változtatott meg a futás mindent, amit a nőkről tudtunk című művéből az is kiderül, hogy 15 olimpiai sportágból 12-ben a legjobb férfiak tesztoszteronszintje az átlagosnál alacsonyabb.

Penny Lee Dean két évvel a La Manche-rekord előtt egy másik világcsúcsot is megdöntött. 1976-ban 7 óra 15 perc 55 másodperc alatt úszott át Kaliforniából a 20 mérföldre (32 kilométer) lévő Catalina szigetre. Ezt a csúcsteljesítményét a mai napig sem férfi, sem nő nem tudta megdönteni. Egy általánosan elfogadott elmélet szerint az ultra távú versenyeken a nők azért teljesítenek jobban, mert egyrészt alacsonyabbak (Penny Lee Dean csak 157 centi magas), másrészt mert nagyobb a testzsírtömegük.

Ned Denison, a Nemzetközi Nyíltvízi Úszó Hirességek Csarnokának igazgatója ehhez azt a magyarázatot fűzte, hogy

az alacsonyabbak testfelülete kisebb, ezért a hőleadásuk is kevesebb.

Ugyanakkor a több zsír könnyebbé teszi a nőket a vízben. Maggie Mertens ezt azzal toldotta meg, hogy a nagyobb zsírmennyiség több energiatartalékot jelent. A szervezet ugyanis a zsírban raktározza el a működéséhez szükséges energiát. Ha kevés a zsír, akkor a tartalék hamar elfogy.

A nyíltvízi bajnoknő, Penny Lee Dean azt mondta a BBC-nek: tapasztalatai azt mutatják, hogy a távolság növekedésével a nők teljesítménye egyre közelebb kerül a férfiakéhoz. "Aztán úgy 300 km felett már egyértelműen a nők a jobbak" – mondta a BBC-nek.

Ellenben olyan sportokban, amelyeknél nem annyira számít a fizikum, már most a gyengébb nem képviselői a jobbak. Ilyen például a lövészet. A Párizsban ezüstérmet nyert dél-koreai Kim Je Dzsi azt nyilatkozta, hogy a sportlövészet sokkal inkább a lélek és az elme sportja. Ő úgy gondolja, hogy

a nők sokkal jobban teljesítenek stresszhelyzetben, amikor komoly lélektani nyomás nehezedik rájuk.

Ugyanakkor a kutatásokból az derült ki, hogy a férfiak jobbak a futóvad lövészetben, míg a nők a statikus versenyszámokban nyújtanak kiemelkedő eredményeket.

A nők sport teljesítményével csak nemrég kezdtek el komolyabban foglalkozni a tudósok. A legtöbb kutatás eddig csupán a férfiakra összpontosított. Márpedig egyre több nő sportol, és az eredményeik látványosan közelítenek a férfiakéhoz, sőt néha már meg is haladják azokat. Maggie Mertens azt mondja: ideje lenne, ha a tudomány is nagyobb figyelmet szentelne a hölgyeknek, már csak azért is, mert egyre több sportágban rendeznek vegyes versenyszámokat.

Címképünkön Kim Je Dzsi olimpiai ezüstérmes sportlövő

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
Rettenetes dolgokat állítanak az ultrafeldolgozott élelmiszerekről - Minden nap fogyasztjuk őket, mi az igazság?

Rettenetes dolgokat állítanak az ultrafeldolgozott élelmiszerekről - Minden nap fogyasztjuk őket, mi az igazság?

Az elmúlt időszakban az egészséges életmód témakörében gyakran tárgyalt témának számítanak az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF-ek). Rengeteg kutatás készült már a hatásaikról, és még ennél is több újságcikket írtak arról, hogy milyen veszélyeket rejtenek és miért kell elkerülni ezeket a mindannyiunk háztartásában fellelhető ételeket. A kérdés azonban közel sem ilyen egyszerű. A kutatók szerint rendkívül összetett feladat pontosan meghatározni az élelmiszerek élettani hatásait, és a probléma sokkal árnyaltabb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 3. 09:55
×
×
×
×