eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
A későbbi győztes Gulyás Michelle a női döntő vívás számában az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2022. április 30-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Világbajnok a magyar női öttusacsapat

Guzi Blanka ezüst-, Erdős Rita bronzérmet nyert az öttusázók kínai olimpiai kvalifikációs világbajnokságán, Csengcsouban szombaton, ezzel mindketten olimpiai kvótát szereztek. A magyar csapat Guzi, Erdős, Bauer Blanka összeállításban aranyérmes lett. Bauer a 10., a döntő negyedik magyar résztvevője, Gulyás Michelle pedig a 18. helyen végzett.

Egyéniben a dél-koreai Szong Szungmin győzött, aki kevesebb mint egy másodperccel előzte meg Guzi Blankát. Az ázsiai versenyző szintén párizsi kvótát szerzett.

Csapatban a dél-koreaiaké lett az ezüst-, a mexikóiaké a bronzérem.

A 18-as döntőt a szerdai körvívás eredményével Gulyás (19 győzelem/16 vereség) a 6-8., Guzi (17/18) a 11., Erdős (16/19) a 12-13., Bauer (15/20) a 16-17. helyről kezdte meg. A szombati verseny a lovaglással indult, melyben Bauer és Erdős két-két verőhibával ment végig a pályán, Guzi hibátlanul lovagolt, Gulyás viszont pont nélkül zárt, mert a második akadálynál kétszer ellenszegült a lova, majd a harmadikat sem akarta átugrani. Ezzel ő gyakorlatilag kiszállt az érdemi versenyből.

A bónuszvívásban egyik magyar sem tudott asszót nyerni az emelt páston, így egyikük sem szerzett plusz pontot.

Guzi Blanka a 200 méteres úszásban 2:14.07 perccel a negyedik eredményt érte el. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futást ugyancsak negyedikként kezdhette meg - a tokiói olimpiai bajnok brit Kate French-csel együtt - az élen álló Szong Szungmint 32, a pontazonossággal második és harmadik egyiptomi Szalma Abdelmakszudot és svéd Marlena Jawaidot 21 másodperccel követve. Az első lövészete nem sikerült, csaknem húsz másodpercet töltött a lőállásban, de a második sorozatra már így is harmadikként érkezett meg. Innentől végig pontosan célzott, csupán kilenc-tíz másodperceket töltött a lőállásban és az utolsó lövészetet követően egyszerre indult a zárókörre Szonggal. Menet közben Guzi egyszer megbotlott, de nem esett el, a dél-koreai pedig szívósan küzdött, és el is futott pár méterre a magyar öttusázótól, aki azonban az utolsó métereken majdnem utolérte ellenfelét. Guzi 10:59.01 perccel a második időt érte el a kombinált számban, amelyben a közel negyven fokos hőség nagyon megterhelte a versenyzőket.

"A végére kifogytam az energiából, de mondtam magamnak, hogy nyomjad tovább. A nap elején, a versenyt megelőzően éreztem, hogy valami különleges fog történni, nagyon erősen hittem magamban" - nyilatkozott a nemzetközi szövetségnek a versenyt követően.

Hozzátette: a legfontosabb cél, az álom az olimpiai kvóta megszerzése volt, és a fő feladatot megoldotta.

Erdős az öttusastadionban felépített 25 méteres nyitott mobilmedencében 2:19.36-tal 13. lett, és a kombinált számot is a 13. helyről kezdte, de parádésan "kombizott", 10:45.00 perccel megnyerte ezt a számot, fokozatosan zárkózott fel, és az utolsó métereken lehajrázta Abdelmakszudot.

"Igyekeztem csak magamra koncentrálni, arra figyeltem, hogy a legjobbamat nyújtsam, és akkor majd meglátjuk, mi jön ki ebből. Köszönöm mindenkinek, aki hitt bennem és elkísért ezen az úton. Remélem, még lesz folytatása idén is" - nyilatkozott Erdős.

Bauer 2:15.35-tel az ötödik legjobb időt úszta és 11. volt az összetett szám rajtjánál, végül egy pozíciót lépett előre. A lövészetes futásban 11:28.48-cal a hetedik legjobb volt.

Gulyás az úszást 2:09.46 perces eredménnyel a várakozásnak megfelelően megnyerte, futamában nagy fölénnyel végzett az élen, de a sikertelen lovaglása miatt nem volt esélye elmozdulni a 18. helyről. Ezzel együtt a kombinált számban is remekelt, 11:22.48-cal a hatodik időt érte el.

A 72 fős mezőny kedden kezdett a selejtezővel, majd a két csoport 18-18 továbbjutója szerdán tudta le a körvívást, melynek eredményét az elődöntőből továbblépők a döntőbe is magukkal vitték. Csütörtökön két 18-as csoportban küzdöttek a fináléért a versenyzők, ehhez az első kilenc között kellett végezni, ami mások mellett mind a négy magyar indulónak sikerült.

Eredmények (a nemzetközi szövetség eredményközlő oldaláról):

női egyéni verseny, világbajnok:

Szong Szunmin (Koreai Köztársaság) 1434 pont

2. Guzi Blanka 1433

3. Erdős Rita 1418

...10. Bauer Blanka 1378

...18. Gulyás Michelle 1130

női csapatverseny, világbajnok:

Magyarország (Guzi Blanka, Erdős Rita, Bauer Blanka) 4229 pont

2. Koreai Köztársaság (Szong Szungmin, Kim Szunvu, Dzsang Heun) 4182

3. Mexikó (Tamara Vega, Mariana Arceo, Catherine Mayran Oliver) 3766

Címlapról ajánljuk
A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.

Informatikai káosz - Stabilizálódott a helyzet Ferihegyen, de késések vannak

Folyamatos az utasfelvétel a globális informatikai meghibásodások után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×