eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Virth Balázs edző (b) és Milák Kristóf olimpiai, világ- és háromszoros Európa-bajnok válogatott úszó a Duna Arénában 2022. június 16-án, a magyarországi vizes vb kezdete előtt két nappal.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Edzője Milák Kristófról: legyen mindenképp csend körülötte, az jó lenne

A következő hetekben a 200 méteres pillangóúszásra készíti fel Milák Kristófot mestere, Virth Balázs. Az olimpiai bajnok 100 méter pillangón már az országos bajnokságon és a múlt heti két nemzetközi versenyen is jól teljesített, de a sok kihagyás miatt 200-on még messze van a saját világcsúcsától.

A Virth Balázs irányítása alatt készülő úszók közül mind a hat sportolónak más és más a helyzete. Vannak azok, akiknek elsősorban az olimpia fontos, döntőt vagy érmet céloznak meg, közéjük tartozik Milák Kristóf is.

"Nyilvánvaló, hogy a címvédés kell hogy legyen a cél, tehát a mostani versenyek állomások számára. Neki azért volt fontos a legutóbbi is, mert a magyar bajnokság után szükség volt olyan megmérettetésre, ahol nemzetközi szinten meg tudja mutatni magát, főleg az Eb miatt, hogy lássuk, ott mire lehet képes" – árulta el az InfoRádióban Virth Balázs, Milák Kristóf edzője.

Az Európa-bajnokság abból a szempontból fontos az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó számára, hogy ott háromszor fogja leúszni a számait, mint az olimpián, ehhez volt egy lépcsőfok Barcelona és Monaco.

A többi úszó esetében viszont az Európa-bajnokság nagyon fontos, közéjük tartozik Telegdy Ádám, aki még küzd a párizsi jegy megtartásáért, Zombori Gábor, akinek egyelőre az Európa-bajnokságon nagyobb esélye van a kiemelkedő eredmény elérésére, mint az olimpián.

"Illetve ott van Kapás Boglárka, aki gyakorlatilag a Mare Nostrum verseny idején végig beteg volt, és nála állóképesség-pótlás folyik. Ott van Márton Richárd, aki szintén olimpiai döntőt célzott meg, tehát neki is az Eb egy eszköz" – folytatta Virth Balázs.

Majd visszatért Milák Kristófra, akinek a szereplését a legnagyobb érdeklődés övezi annál is inkább, mert körülbelül 21 hónapot hagyott ki a nemzetközi mezőnyben. "Barcelonához képest a monacói verseny előrelépés volt, nemcsak időben, mert az időeredmény mellett nyilván nézem azt, hogy hasonló időszakban hol tartottunk ilyenkor.

A táv második felével van még tennivaló, a 100 méteres versenyeken meg jól úszott időarányosan."

Hogy mit lehet még tenni a jelenleg – információk szerint – Zalaegerszegen edző Milák Kristóf teljesítményéért, arról azt mondta az edzője: "Legyen mindenképpen csend, az jó lenne. Én így tettem előtte is. A magyar bajnokság után nyilatkoztam, ahogy a nemzetközi versenyek után is, mert kellett. De a felkészülés következő időszakában jó lenne a csend, és az Európa-bajnokságon meglátjuk, hogy mi következik" – hangsúlyozta Virth Balázs.

Nincs most még prioritás a 100 és a 200 pillangó között, de a korábbi olimpiai aranyat termő 200 pillangóra készülnek, "abból lehet 100-at úszni, fordítva nem", tehát a hátralévő időben az edző mindent elkövet azért, hogy a 200 sikerüljön.

Az Eb-n a nevezési listán rajta van Milák jó pár versenyszámban, a tervek szerint indul 100 és 200 pillangón is, igaz, háromszor kell úszni a vállalt számokban, akárcsak az olimpián.

"Ha a döntőben 200-on 1 perc 52 másodperccel kezdődik az idő, akkor azt gondolom, hogy minden esélyünk megvan,

és a hátralévő idő az elég lesz" – bizakodott az edző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×