eur:
390.6
usd:
364.29
bux:
68367.64
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (b) és Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a budapesti atlétikai világbajnokság kormánybiztosa a világbajnokság kabalafigurájának bemutatásán a Nemzeti Atlétikai Központban száz nappal a verseny rajtja előtt, 2023. május 11-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ilyen még nem volt: ugyanolyan érmet kapnak az edzők, mint az atléták a budapesti vb-n – videó

Tíz nappal a budapesti atlétikai világbajnokság rajtja előtt megnyílt a fő akkreditációs központ – számolt be az InfoRádiónak a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Németh Balázs azt is elmondta, hogy a nagy vihar miatti csúszást be fogják hozni. Az illetékeseknek igyekezniük kell, hiszen augusztus 19-én, a vb első versenyszáma a 20 kilométeres férfi gyaloglás lesz, melyet a Hősök terén bonyolítanak le. A rajtra azonban a szervezők szerint minden elkészül.

Tíz nappal a rajt előtt átlépte a 300 ezret a budapesti vb-re eladott jegyek száma. Németh Balázs kiemelte: ez azt jelenti, hogy a nézőszámot tekintve is ez lesz minden idők legnagyobb sporteseménye Magyarországon. A sportág történetében még soha nem szerepelt annyi – több mint 2000 – atléta egy vb-n, mint amennyien a magyar fővárosban versenyeznek majd, mint ahogy a 63 magyar induló is rekord.

A vb-nek több mint 50 hivatalos helyszíne lesz Budapesten, ahol több mint 10 ezer ember dolgozik majd. Több mint 3000 akkreditált újságíró és televíziós munkatárs érkezik a világbajnokságra, és

egymilliárd tévénézőhöz jutnak majd el a történések.

A világbajnokságot jövő szombattól augusztus 27-ig rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban, az utcai futó- és gyaloglóversenyeknek pedig a Hősök tere lesz a központja.

Németh Balázs az InfoRádiónak beszámolt arról is, hogy az elkészülő felvételek, videóanyagok a világ mintegy 200 országába jutnak el jövő hétvégétől.

Az előző héten a lehető legrosszabbkor csapott le a vihar, ugyanis a szervezők éppen akkor állították fel a Kodály köröndön és a Hősök terén azt a két 40 méteres darut, amelyek között a kábelkamera fut majd 980 méter hosszan, és mutatja a gyaloglókat, valamint a maratonfutókat felülről.

„Biztonsági okokból többször több órára le kellett állítani a munkát, de be fogják hoznia a lemaradást a kollégák.

Egészen biztos, hogy augusztus 19-ére minden rendben lesz ezzel a különleges kamerával is” – jelentette ki a vezérigazgató.

Jövő szombaton 8:50-kor a Hősök teréről rajtol el a vb első versenyszámának, a 20 km-es férfi gyaloglásnak a mezőnye, majd nem sokkal később a Nemzeti Atlétikai Központban is elkezdődnek a versenyek. Még aznap déltől rendezik a férfi kalapácsvetők selejtezőjét. Ebben a számban éremesélyesünk is van Halász Bence személyében.

A tengerentúlról érkező atléták számára az időeltolódás miatt nagyon fontos, hogy az átállás jól sikerüljön, ezért közülük sokan a felkészülés utolsó heteit, napjait már hazánkban töltik.

Az első érkező egyébként bő két héttel ezelőtt egy indiai távolugró volt, aki Győrben készült.

Azóta már többen is megérkeztek Magyarországra, a jamaicaiak például szerdán landoltak Ferihegyen, majd továbbutaztak Kecskemétre. Németh Balázs arról is beszámolt, hogy az amerikai csapat egy része jelenleg Nyíregyházán edzőtáborozik.

A budapesti edzőpályákat augusztus 15-én nyitják ki: a Budapesti Honvéd és a Testnevelési Egyetem létesítményei várják az atlétákat, továbbá rendelkezésükre áll majd a Nemzeti Atlétikai Központ mellett található bemelegítő pálya is.

A héten bemutatták az érmeket is, melyekbe – egyedi és korábban sosem látott módon –

belegravírozzák majd a dobogós helyen végző sportolók nevét.

Németh Balázs elárulta, hogy további különlegességek is várhatók majd a díjátadások során. Mint mondta, a medálok formája valóban igazán egyedi lett, ellipszis alakot kaptak a Nemzeti Atlétikai Központhoz hasonlóan, amely felülnézetből nem kör, hanem ellipszis alakú.

Az érmek hátoldalán a Nemzeti Atlétikai Központ koronáját alkotó fémszerkezetre utaló alakzat mellett a 400-as futópályára utaló vonalak láthatók, míg elől a Szabadság-szobor van. Utóbbi eredetijét ötszörös méretben készítette el egy szobrászművész ahhoz képest, mint amekkora méretben rákerült az éremre, aztán digitalizálták, majd kiöntötték sárga rézből és azt vonták be később arany, ezüst és bronz bevonattal. Végül pedig következett a gyémántpasztás csiszolás, emiatt csillog ennyire szépen mind a három fajta érem.

Mint kiderült, duplaannyi érmet gyártottak ahhoz képest, mint amennyit papírforma szerint elő kellett volna állítani, ugyanis az atlétikai vb-k történetében először Budapesten

az edzők nyakába is ugyanolyan medálokat akasztanak majd, mint a sportolókéba.

„2017-ben Londonban is volt már olyan, hogy az edzők kaptak érmet, de ott nem ugyanolyat, mint a sportolók, hanem annak egy másolatát, egy kisebb verzióját. Nálunk két érmet visz haza egy sportoló és az egyiket oda tudja adni az edzőjének” – mondta az InfoRádióban Németh Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×