eur:
390.9
usd:
366.7
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pexels.com

Megismétlődött futásban „Erik, az angolna” története – videó

Nasra Abukar világhírű lett a csengtui egyetemi világjátékokon, ami miatt Szomália sportért felelős minisztere az országos atlétikai szövetség elnökének felfüggesztésére szólította fel a nemzeti olimpiai bizottságot.

Már ahogy letérdelt a rajtgéphez, rögtön látni lehetett, hogy nem egy szokványos 100 méteres futásra készül a csengtui egyetemi világjátékokon a szomáliai Nasra Abukar, akinek az edzettségi állapota alapján sejteni lehetett, hogy nem a továbbjutás járhat a fejében – írja a Telex.

Az, hogy körülbelül kétszer annyi idő alatt ér célba, mint az előfutam győztese, arra viszont valószínűleg senki sem gondolt. Gabriela Silva Mourao ugyanis 11,65-tel teljesítette a távot, a szomáliai atlétának ez 21,84-gyel sikerült.

Hat másodperc után a kamera már nem tudta követni, hiszen az éllovasra fókuszált.

A Sportbible cikke szerint nagy hátszele volt a csapathirdetéskor, mert Khadija Aden Dahir, a Szomáliai Atlétikai Szövetség vezető alelnökének az unokahúga.

Eljárás indul az atlétikai szövetség elnöke ellen

A futó produkciója roppant kínos helyzetbe hozta a kelet-afrikai országot, aminek kormánya azóta nyilvánosan bocsánatot kért. A sportminisztérium a nemzeti olimpiai bizottsággal gyors vizsgálatot folytatott le, amelyben kiderült, hogy Nasra Abukar Ali nem atléta, de még csak nem is sportoló, az ország egyetemi uniója pedig azt közölte, hogy nem is küldött Kínába versenyzőt női 100 méteren.

Mohamed Barre Mohamud miniszter szerda éjszaka a bocsánatkérésen túl bejelentette, határozottan azt kéri az olimpiai bizottságtól, hogy az atlétikai szövetség elnökét, Khadijo Aden Dahirt függessze fel, egyúttal jelezte, hogy jogi eljárást kezdeményez a szövetség első emberével szemben, aki rokoni kapcsolatban áll Abukar Alival.

„Khadijo Aden Dahir visszaélt hatalmával, és súlyosan rontotta az ország hírnevét” – mondta a politikus, aki azt is jelezte, hogy nem csupán a szövetségi elnököt, hanem minden olyan személyt beperelnek, akinek köze volt ahhoz, hogy Abukar Ali részt vehetett a versenyen.

Ismert, Eric Moussambani (becenevén „Eric, az angolna”) a 2000-es sydney-i olimpián lehetetlenül lassan úszta le a 100 méter gyorsot, a medencében teljesen egyedül, az első rajtnál ugyanis két ellenfelét is kizárták. Az olimpia "kedvencévé" vált sportoló úszását a Magyar Televízóban adáson kívül Knézy Jenő is végigkommentálta, a felvételt az archívum megőrizte. Az "Ott hal meg a medencében!", vagy a "Kivan, mint a liba, nézd!", illetve a "Milyen ország lehet ez vajon? Géza, Elemér, Q!" szófordulatok is legendássá váltak az azóta elhunyt sportriporter szájából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 1. 09:37
×
×
×
×